BUCKS – HEAT: Što smo vidjeli u prvoj utakmici?

Daniel Bratulić

Korisnički panel

Registriraj se

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portali su toliko posjećeni da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

BUCKS – HEAT: Što smo vidjeli u prvoj utakmici?

Daniel Bratulić

Prva utakmica je bila jedna od ružnijih ove sezone. Užasna efikasnost Bucksa na trici, užasna efikasnost Heata ispod koša (promašili su skoro velik broj šuteva iz tog područja, a i nije da su ih imali previše…), ali imali smo priliku gledati sjajne obrane.

Kako je Miami igrao?

Započnimo od Heata, i njegovog glavnog igrača Jimmyja Butlera. Butler je napadački bio poprilično loš, i to je bilo jako teško za gledati. Ukupno je šutirao samo 4/22… Problem je što je Jimmy uzeo čak 11 pull up šuteva, u kojima je i u regularnoj sezoni (i prošle sezone, i prošli playoff i generalno kroz karijeru) bio iznimno loš. Njegova jača strana su bili prodori i napadanje koša, no Bucksi su to odlično oduzeli i branili.

Adebayo je također bio razočaravajuć. On se ove sezone poboljšao po pitanju šuta s kratke poludistance, a imao je nekoliko poprilično otvorenih šuteva u utakmici koje je promašio. Jedan od razloga slabijeg šuta je i dosta dobra obrana Lopeza, koji je oduzeo šuteve na obruču. Ti šutevi s poludistance su prošle sezone bili ključ u ovoj seriji za Miami.

Jača strana Heata je bila njihova trica, predvodnik ekipe u tome je bio Duncan Robinson kojeg su dosta blago branili u prvom poluvremenu. Middleton se dobro borio preko blokova, no Robinson može iz bilo kojeg položaja uputiti šut. Bilo je nekoliko sjajnih akcija uručivanja u kojima je Duncan čak i uzeo nekoliko driblinga nakon što je dobio loptu kako bi izborio više prostora. U drugom poluvremenu je Middleton stajao dosta bliže i dosta je bio koncentriraniji na njega. Problem se stvara kada obrambeni igrač prestane “dodirivati” Robinsona ili pokušava pročitati njegove kretnje, Robinson je vrlo pametan u reagiranju na takve stvari, a Miami ima dobre dodavače koji mogu uputiti prikladan pass. Uz to, nadodao je i kretanje u dribling nakon primanja lopte ove sezone.

Uz Robinsona sjajan je bio i Goran Dragić, kojeg sam donekle otpisao prije serije. Ove sezone je malo regresirao u prodorima i pull up shootingu. No eto, zabio je čak 5/6 pull up jumpera, i 4/9 iz catch & shoot situacija. To je to od glavnih igrača, nedostaje im Crowder jer Ariza je obrambeno bio OGROMAN nedostatak.

Što mogu Heatovci učiniti bolje?

  • Pogoditi zicere. Zvuči dosta banalno, i ponekad nije to “samo tako”, ali bilo je dosta situacija u kojima su promašili šuteve ispod koša, primarno tu mislim na Butlera i Adebaya.
  • Bolji izbor šuta, ponovno mislim na Butlera. Uzeti pull up tricu s 20 sekundi na shot clocku, nakon šuterske večeri od 15% je suludo… Tražiti mismatch kada je Giannis na njemu.
  • Bolji obrambeni zadaci. Vidi se da Ariza nije Crowder, ali čemu onda opetovano matchupiranje tih igrača?

Kako su igrali Bucksi?

Počnimo i ovdje od glavnog igrača, Giannisa. Giannis je pogađao samo iz Restricted area, sve izvan toga je promašio. S time da na postavljeni napad, mislim da je sve koševe zabio protiv Arize, što kroz prodore, tako kroz post up. Kada su na njemu bili Butler i Adebayo (pogotovo Adebayo) em nije imao uspjeha, em nije ni napadao koš tako agresivno, već se zadovoljio pull up šutem (ili trica, ili mid-range), a Heatovci mogu živjeti s time. Ovdje bih volio vidjeti više mašte kod Budenholzera, nije bilo niti “invertiranog” pick and rolla, gdje niži igrač postavlja blok, niti je Giannis sudjelovao kao screener, većina toga je bilo post upanje ili neki pokušaj izolacije. Te stvari neće proći protiv Adebaya, koji ima i brzinu i visinu. Puno stvari su Bucksi popravili, ali moraju bolje uključiti najbolje igrača.

Middleton i Holiday su prelomili utakmicu svojim šutevima. Middleton 7/15, a Holiday 3/6 na pull upovima, i vjerovali ili ne, ali to je velika većina svih SKOK ŠUTEVA koje su Bucksi zabili. Bilo je tu još 3 pull upova i 3 catch&shoot-a, i to je to, sve ostalo je došlo kroz reket (u tim prodorima je Holiday bio sjajan).

Holiday i Giannis su me oduševili na obrambenoj strani, imali su jako velik broj deflekcija i ukradenih lopti, Jrue je i zabio nekoliko tranzicija zahvaljujući dobroj obrani. Tu još valja napomenuti i Lopeza i Middletona, koje sam ranije kratko spomenuo. Odradili su dobar zadatak na Adebayu, odnosno Robinsonu. Tucker je također imao solidne dionice na Butleru, kojeg nije puštao bliže košu i natjerao na te loše šuteve koje je generalno promašivao.

Ono što je Budenholzer promjenio u odnosu na lani su rotacije igrača, nema tu više čudnih postava, većinom su bili najbolji igrači na parketu (mislim da gotovo uvijek dva od Giannis-Middleton-Holiday), to je nešto što ih je koštalo pobjede prošle sezone.

Što mogu Bucksi učiniti bolje?

  • Pa kao prvo, trebali bi bolje šutirati na širom otvorenim tricama, koje su gađali samo 1/12; za vrijeme regularnog dijela ta brojka je bila puno veća, negdje oko 40%.
  • Također, trebali bi ubaciti neke maštovitije akcije, ponekad se čini kako nemaju nekog pretjeranog plana i previše se oslanjaju na izolaciju. Već sam spomenuo invertirane pnr-ove, Giannisa kao rollera, a dodao bih tu još i neke pokušaje traženja Jruea/Middletona na Robinsonu/Herrou/Dragiću, protiv kojih mogu igrati preko post upa.
  • Uključivanje igrača s klupe u akcije. Ovo je direktno poveuano s prethodne dvije točke; Forbes i Portis su vrsni šuteri ove sezone.

Cover Photo: Jeff Hanisch-USA TODAY Sports

Daniel Bratulić
Pulsmedia autor
41 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj

Vaš e-mail neće biti javno objavljen.

Trenutno popularno