Okrugli stol: Najbolje “in-game” zakucavanje

Fran Huzjan

Korisnički panel

Registriraj se

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portali su toliko posjećeni da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Okrugli stol: Najbolje “in-game” zakucavanje

Fran Huzjan

Znate onaj osjećaj kada gledate utakmicu, a na kraju jedino zapamtite onaj jedan detalj. Detalj o kojem svi idući dan pričaju te koji se konstantno vrti kao highlights na gotovo svim medijima koji prate NBA. Većina tih “izdvojenih momenata” odnose se na atraktivna i silovita zakucavanja koja su tema novog izdanja okruglog stola. Koji su to favoriti naše redakcije, saznajte u nastavku.

Bruno Banić

Moram priznati da mi zakucavanja kao element košarkaške igre nikad nisu bila nešto na što sam se “ložio”. Nikad ih nisam priznavao kao košarkaški talent, već isključivo kao čistu fizičku moć. I mišljenja sam da na gotovo svakom američkom igralištu možete pronaći barem jednog košarkaša-atletičara koji zakucava jednakom silinom i akrobatikom kao i NBA igrači. Iz tog razloga, moj odabir neće biti vođen kriterijom težine ili jačine zakucavanja, već kontekstom unutar kojeg se dogodio. 1994. Bullsi su igrali prvi put playoff bez svog novopečenog bejzbol igrača Michaela. Scottie Pippen je preuzeo ulogu vođe i doveo ekipu do krvavog obračuna u playoffu s tada najvećim rivalima, Knicksima. U 6. utakmici Pippen je izveo jedno od najSAVAGE (u nedostatku bolje hrvatske riječi) zakucavanja ikad nakon kojeg je izmaltretirao Patricka Ewinga, a onda i legendarnog Spikea Leeja, podigao cijelu dvoranu i gurnuo Bullse prema 7. utakmici.

Ivan Barin-Turica

Jer poster na suparničkim igračima je apsolutni mainstream. Druga je utakmica sezone, Lakersi se još uvijek trijezne od back-to-back naslova, a Kobe još uvijek namješta ‘praćku’. Uputio je još jedan šut na silu, promašio ga, lopta se odbila ulijevo… A onda je naletio Shannon Brown, možda i najveći skočimiš u povijesti lige i vlasnik najboljeg promašenog zakucavanja u povijesti lige (guglajte), uhvatio Kobejev promašaj i bezobraznim putbackom resetirao ni krivog ni dužnog Josha Powella, svojeg suigrača. Predivno.

Ivan Alerić

Nisam bio fan igre Blakea Griffina u počecima njegove karijere. Vidio sam najvećeg atletu među gingerima koji osim tog odraza i nekoliko spinova u postu nema bogzna kakve vještine. Zato od mene ima veliko poštovanje za rad na svojoj igri u kasnijim fazama karijere, gdje je dodao nezgrapan, ali pouzdan šut s poludistance i krasno razigravanje s lakta. Moj odabir za ovaj okrugli stol su Blakeova jaja na oko koja je 2010. servirao 216 cm visokom Timofeju Mozgovu . Nakon pick’n’rolla s pomalo zaboravljenim Randyjem Foyeom, Blake se odrazio i, kako sam komentator s videa kaže, jednostavno je nastavio dalje poput dizala pozvanog na kat više i jednom rukom ubacio loptu udaljen pola metra od obruča. A pri tome je i drugom rukom natjerao sirotog Mozgova da mu dobro ponjuši međunožje.

Daniel Bratulić

Geralda Greena neki noviji navijači možda ni ne znaju, jer prošle dvije sezone nije zaigrao ni utakmice. Prije toga je bio vrlo vrijedan član ekipe Houston Rocketsa gdje je služio kao spotup shooter i još jedna dodatna meta Jamesu Hardenu, a ta ekipa je skoro otišla do samog kraja. Do Houston Rocketsa je prošao više ekipa, a razlog zašto njega spominjem jest njegov nevjerojatan dunk koji bi možda i u samom Dunk Contestu donio vrlo visoku ocjenu.

Bila je to 2011-12 sezona, prva i jedina u New Jersey Netsima, koji su tada bili predvođeni sjajnim Deronom Williamsom, no ni blizu današnje ekipe naravno. U utakmici protiv Houston Rocketsa, Green je istrčao kontru nakon promašenog protivničkog šuta te je na dodavanje MarShona Brooksa, koji je kasnije postao legenda kineske lige, zakucao strašni windmill dunk u kojem mu je glava bila u razini s obručom, nešto što ne viđamo često na utakmicama. Nitko nije ostao ravnodušan na ovo zakucavanje pa čak ni protivnička klupa koja je morala reagirati. Green je inače osvojio i Slam Dunk Contest 2007. godine kada je bio član Boston Celticsa, i to protiv vrlo jake konkurencije, Natea Robinsona, Tyrusa Thomasa i Dwighta Howarda.

Fran Huzjan

In-game zakucavanja su mi osobno eksponencijalno bolja od zakucavanja u natjecanjima jer se, većinom, treba probiti kroz igrača/e protivničke momčadi. Moram priznati da je bilo veliki dvojbi oko ovog izbora. Od Vinceovih čudesa preko Jordanovog kršenja zakona gravitacije do LeBronove “osvete” nad Jasonom Terryjem, morao sam se odlučiti za zakucavanje DeAndre Jordana na najnesretnijem čovjeku u povijesti lige Brandonu Knightu. U vrijeme Chrisa Paula, Blakea Griffina i DeAndrea Jordana Clippersi su bili poznati kao Lob City. To im je bio nadimak zbog, za čudo, puno lob dodavanja. Ali 11. ožujka 2013. dogodio se možda najbolji lob i zakucavanje u povijesti. CP3 baca loptu u zrak koju hvata DeAndre Jordan, dok Knight pokušava blokirati, zaustaviti, omesti (zašto ?!) i ostalo je povijest. Skakanje publike, Jordanova faca nakon toga i zvuk obruča u trenutku udarca neće se nikad zaboraviti.

Fran Huzjan
Pulsmedia autor
21 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj

Vaš e-mail neće biti javno objavljen.

1 komentar

  1. New York Knicks senja Prikaži

    Zašto sve ova preko nekoga? Meni su najbolja ona atraktivna zakucavanja, koja obično možeš samo vidjeti na takmičenju u zakucavanju. Jedno takvo u igri je izveo Blake Griffin na asistenciju Jamala Crawforda.    5

    0