Okrugli stol: Najdraži “Signature move”

Domagoj Kruhek

Korisnički panel

Registriraj se

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portali su toliko posjećeni da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Okrugli stol: Najdraži “Signature move”

Domagoj Kruhek

“Signature move”, ili “karakteristični potez” u nedostatku boljeg hrvatskog prijevoda, je jedno od sredstava razdvajanja košarkaških besmrtnika od običnih, “prolaznih” igrača. Potez za koji svi na parketu i u gledalištu znaju da će se dogoditi, na koji je videoanalitičar upozoravao, ali ga se svejedno ne može braniti. Oružje na koje se veliki igrači oslanjaju kada ništa drugo ne prolazi i kada se utakmica lomi. U ovom iznimno subjektivnom izdanju okruglog stola redakcija bira “signature move” koji je svakome od nas prirastao srcu.

Nešto slično ovome:

Karlo Višak

Za razliku od prijašnjeg okruglog stola u ovome sam poprilično razmišljao koji signature move izabrati. Na kraju sam prelomio te došao do zaključka kako se među tom kategorijom mora naći nešto impresivno, efektivno i silovito, poput zakucavanja. Proučavajući kandidate koji bi se mogli svrstati pod taj opis, izbor je pao na Tracyja McGradyja. Njegov off-the-backboard dunk ispunjava izrečene argumente, iako se češće tim trikom služio na All-Star utakmicama i u predsezoni (prvotno izvedeno protiv Boston Celticsa 2000. god.). Ipak, za takve dunkove nismo ostali zakinuti niti u regularnim susretima, što je samo dodatno obojilo ovaj prepoznatljiv potez McGradyja, koji se neće tako lako zaboraviti.

Jozo Tadić

Ova teška kategorija okruglog stola zahtijeva ponovno razmišljanje i društvenu raspravu u ekipi. Od patentiranih chase down blokova LeBrona Jamesa, post igre Hakeema Olajuwona, do eurostepa Manu Ginobilija i drugih, ništa manje efektivnih. Kroz NBA povijest prolazili su igrači sa prepoznatljivim potezima koji su oduzimali dah, međutim bez obzira na sve njih, ja biram ovaj, meni najzabavniji. Rajon Rondo i njegov arsenal ball fake poteza nisu dizali samo publiku na noge, nego su i njegovoj momčadi dale dozu adrenalina koja bi im u tom trenutku možda bila i potrebna da stignu određen zaostatak ili odjure na 20 koševa razlike. Vjerujem da NBA kamermani jedva čekaju da se Rondo umirovi, jer i oni većinom zagrizu na njegov fake.

daj 2 porcije velikih i pitaj momke šta će

Ivan Alerić

Moj odabir “signature movea” sigurno nije najatraktivniji, ali je jedan od najefikasnijih s obzirom na učinkovitost i utrošenu energiju za izvođenje. Prethodna rečenica je životna vodilja svakog Nijemca, pa tako i Dirka Nowitzkog. Njegov nezgrapni “one-legged fadeaway” ga je služio bez greške sve godine karijere i doveo ga do šestog mjesta po broju poena u povijesti NBA. Lopta Dirku u niski post, kontakt, okret, koljeno protivničkom igraču u lice, Mark Cuban u deliriju u prvim redovima American Airlines arene. Swish. Wunderbar!

Bruno Banić

Često u ovim okruglim stolovima kada se biraju najbolje/najdraže stvari biram neke starije, romantičnije poteze i igrače. Ovaj put će biti drukčije, ali ne znači da je odabir manje romantičan. The Sombor Shuffle, osim što ima prezabavno ime, jedan je od poteza koji se trenutno najteže brani u ligi. Izvođač – Nikola Jokić. Iako će ga mnogi usporediti s još jednim odabirom u ovom okruglom stolu, fadeaway Dirka Nowitzkog, Sombor Shuffle je ipak drukčiji i posebniji. Naime, Dirk svoj fadeway u većini slučajeva, kao dešnjak, izvodi odrazivši se s lijeve noge, što je i prirodan pokret. No, Jokić svoj signature move, također kao dešnjak, izvodi odrazom s desne noge. Svatko tko je ikad primio košarkašku loptu u ruke zna koliko je to neprirodan pokret i koliko je to zapravo teško izvesti. Osim Jokiću. Njegov Sombor Shuffle je prirodan, graciozan i najvažnije od svega – uspješan.

Domagoj Kruhek

Mislim da je nepotrebno navoditi dva najpozatija “signature move-a” u povijesti, HakeemovDream Shake” i KareemovSkyhook“. Pišem to samo zato da nas sve “a priori” opravdam što nismo navodili te očito najpopularnije i najpoznatije poteze.

Sama definicija sintagme “signature move“, ona iz uvoda ovog Okruglog stola ili ona nekog svjetski priznatog rječnika, kaže da je to “prepoznatljivi potez karakterističan do te mjere jednom subjektu da ga, iako bude izveden od nekog drugog, uvijek poistovjećujemo s tim inicijalnim subjektom“. Istina, neki će vezati repetitivnost uz definiciju takvog poteza, ali određene veličine, blagoslovljene savršenom dozom talenta i fizičke predispozicije, spremne su izvesti takvu magiju jednom ili samo par puta te se pritom uzdići do prije-spomenute “besmrtnosti”. Točno toj definiciji odgovara potez najvećeg in-game revolucionara dinamike košarkaške igre, Dr. Juliusa Ervinga, protiv Lakersa u NBA Finalu 1980. godine. Nema potrebe da idem u detalje, “malo” veći znalci od mene sve će vam objasniti u ovom edukativnom videu:

Tin Derk

Narodna predaja glasi da kad se Jamal Crawford rodio otac ga je htio nazvati Crossover, no majka se tome protivila i kako to inače biva otac je tu borbu izgubio. Kao da je znao da će sinu 20ak godina kasnije svijet nadjenuti ime J-Crossover. To njegovo “drugo ime” govori koji mu je najdraži potez, za razliku od nas fanova kojima je skoro nemoguće odabrati njegov najbolji ili najdraži dribling jer je paleta beskonačna, ali pošto moram, biram naravno najpoznatiji. “Shake N Bake” u prijevodu znači “protresi i ispeci”, baš zato jer su se suparnici tako osjećali kad im je Jamal prodavao fintu i slao ih po bureke u “Romaju”. Romaja fakat ima dobre bureke, ali nekak teško sjedaju nakon šta te neko toliko izvrti. Dosta pričanja pizdarija, zavali se i uživaj u potezu.

Domagoj Kruhek
Pulsmedia autor
55 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj

2 komentara

 1. MarCo97 Prikaži

  Da li je Melov mid-range pull up vrijedan spomena? 🙂  3

  0
 2. San Antonio Spurs Matija Prikaži

  Bok !

  Ovako ja to vidim :

  Jason Kidd ima oko 12 tisuća asistencija, a John Stockton nešto više od 15 tisuća (skoro 16 točnije ).
  Tu još dodamo Earvina “Magica” Johnsona sa 10-ak tisuća ludih i još luđih dodavanja i dođemo do skoro 30 000 asistencija!!

  6’1′ pointguard from Florida State University, #55
  Jason Williams / “J-Will” , “WHITE CHOCOLATTE ” !!!!!!!!!

  Čovjek je podjelio “mizernih” 4611 asistencija ( i da budemo skroz fer – izgubio 1643 lopte… )

  Ali njegova dodavanja su magična, nehumana, nemoguća, neizvediva, inovativna, svemirska, stripovska, puna vica – njega premotaš par puta da vidiš što je i kako napravio. I onda još uvijek razmišljaš koju minutu o tome.
  “Ball handling” za prste polizat’, a “signature move ” (iako je njegov stil igre već sam po sebi “signature move” za mene osobno…) svakako treba biti “ELBOW PASS”.

  U 30 000 gore navedenih asistencija bilo je vrhunskih, legendarnih, nekome možda i najboljih…. Ali Jason Williams i njegovo dodavanje laktom iz koraka, bez gledanja…

  A ni ostala nisu bila ništa manje impresivna, to je razlog zašto ga i danas pamte – unatoč manjem broju asistencija od konkurencije.

  I da, ima čovjek i prsten!

  Pozdrav!

  M.☘️  1

  0