Okrugli stol: Najikonskije fotografije u povijesti NBA

Ivan Aleric

Korisnički panel

Registriraj se

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portali su toliko posjećeni da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Okrugli stol: Najikonskije fotografije u povijesti NBA

Ivan Aleric

U ovom izdanju okruglog stola raspravljamo o najkultnijim, najpoznatijim, najmoćnijim fotografijama u povijesti NBA lige koje su nastale na parketu ili van njega. Izabrati samo jednu nije bilo lako, ali smo se odlučili za sljedeće:

Ivan Alerić

Razmišljao sam otprilike 4 sekunde o odabiru. Fotografija koja je poznata i nekome tko ne može nabrojati dva NBA igrača. Let s linije slobodnih bacanja iz kojeg je nastao jedan od najpoznatijih sportskih logotipova na svijetu, Nikeov “Jumpman”. Mene osobno asocira i na šut sa sirenom za pobjedu kojom su Looney Tunesi izbjegli robiju na Moron Mountainu. Da ne duljim, “His Airness”, ulje na platnu:

Domagoj Kruhek

Pišem svoj dio nakon nekolicine kolega i razmišljam: “Kako naglasiti sve ono što je NBA izvan Michaela Jordana i LeBrona Jamesa? Kako jednom slikom obuhvatiti što veći period bogate povijesti lige, a pritom ostati u okvirima teme i ne izgubiti kontekst važnosti?

I onda se sjetim ove slike: Legendarni Bill Russell, najmlađi starac planete, u dresu Lakersa, najljućih rivala njegovih Celticsa, s brojem 24 – koji će zauvijek ostati sinonim za “težnju savršenosti” koju je utjelovio njegov “vlasnik” – idol mladih i starih, rivala i fanova – Kobe Bryant.

To je moja slika NBA lige.

Bruno Banić

Možda smo trebali nazvati ovaj Okrugli stol “Najikonskije fotografije u NBA povijesti koje NE uključuju Michaela Jordana“. Teško je izabrati bilo koju fotografiju za najikonskiju, a da na njoj nije najveći ikad, čovjek koji je gotovo samostalno gurnuo košarku kao sport u mainstream. Iz tog razloga mi je glavni lik na slici odmah bio jasan. Problem je bio u moru ikonskih fotografija odabrati ispravnu. Iako je do samog kraja prvi izbor bio “The Last Shot” protiv Jazza, na kraju je odabir ipak pao na trenutak proslave prvog Jordanovog naslova. Nakon 6 godina neuspjeha, Michael je konačno uspio u svom najvećem cilju. I pokrenuo jednu od najvećih franšiza u povijesti profesionalnog sporta. Fotografija koja objedinjuje sav trud i rad, svu emociju i najvažnije – želju za biti pobjednikom. Esencija košarke.

Ivan Barin-Turica

Moja slika nije usko vezana za niti jednu utakmicu niti za neki specifični događaj. Prije nego što sam počeo malo ozbiljnije pratiti košarku, postojala je ta ‘košarkaška’ slika koju smo kao mulci među razredom slali preko Infrareda, meme prije svih memeova, na kojoj su dva tipa, navodno oba košarkaši, a jedan duplo veći od drugog! Uglavnom, sjećate se kad ste kao djeca bili na igralištu, pa kad bi uzeli neku tanku grančicu, a netko bi prema vama bacio nogometnu ili košarkašku loptu.. Instiktivno bi se u vama probudio Babe Ruth i s tom tankom grančicom simulirali bi bejzbolski udarac, sve dok ne bi došlo do kontakta između lopte i tog krhkog komadića drva, u kojem bi lopta isti elegantno razdvojila. E, to ja vidim otprilike kada se na nekim random highlightsima pojavi video klip u kojem lopta ide prema košu, a iz mase izroni lijana od ruke Manutea Bola i elegantno pošalje loptu u treći red tribina. Bez da pukne ta njegova rukica, krhkija od grančice iz priče s igrališta. 71 centimetar ispod, negdje oko Bolova pelvisa možete pronaći i Muggsyja Boguesa, najnižeg igrača u povijesti lige.

Karlo Višak

Lagao bih kada bi rekao da sam puno dvojio oko odabira fotografije/trenutka koji je obilježio NBA ligu. Iako povijest obiluje zabilježenim trenutcima koji su posljedično postali simbolom nekog izrazito bitnog događaja, isto se ne može reći i za J.R. Smitha. Godina je 2018., LeBron je još u Cavsima koje je doveo do finala, a igra se prva utakmica serije. Izgubljeni Smith u napetoj završnici umjesto uzimanja šuta za pobjedu, lagano se okreće k vlastitoj polovici, ostavljajući izbezumljenog LeBrona u šoku i nevjerici. Kasnije su Warriorsi slavili u produžetku, Smith se pravdao da nije znao rezultat dok su nama ostavili jednu od fotografija koja se s pravom može naći na popisu najikonskijih.

Fran Huzjan

Kao što su svi do sada rekli, nisam previše razmišljao koja je fotografija u pitanju. Wade, Bosh i LeBron su ujedinili snage i kreću na dominaciju ligom. Godina je 2010., predbožićno vrijeme, točnije 8. prosinca i Miami igra relativno nebitnu utakmicu protiv Bucksa. Na parketu ispod koša sjedi Morry Gash, novinar kojem će se mobitel krenuti pregrijavati od poruka i poziva, već odmah nakon utakmice. Prva četvrtina je tek počela, rezultat je 6-2 za Miami, Dwayne Wade krade loptu, trči u kontru, baca ju u zrak i sve ostalo je povijest.

Koja slika je Vama ostala “urezana” u sjećanje? Recite nam u komentarima.

Ivan Aleric
Pulsmedia autor
9 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj

1 komentar

  1. TomaBogi Prikaži

    Iako možda nije dobila na vrijednosti koliko bi trebala (jer je još svježa) jedna od najikonskih slika poslijednjih godina mora biti Leonardov šut za pobjedu sa zvukom sirene protiv Phile u game 7 😀    3

    0