Okrugli stol: Tko bi od trenera sljedeći trebao biti smijenjen i zašto?

Karlo Višak

Korisnički panel

Registriraj se

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portali su toliko posjećeni da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Okrugli stol: Tko bi od trenera sljedeći trebao biti smijenjen i zašto?

Karlo Višak

Već smo debelo zagazili u drugi dio regularne sezone, čime imamo i više nego reprezentativni uzorak za priče o dobrim i lošim potezima uprave, igrača ili trenera. Stoga, u ovom izdanju okruglog stola, odlučili smo međusobno ispitati mišljenja o trenerima koji ne uspijevaju podići razinu igru vlastitih momčadi te kojima se “stolica opasno trese”. Tko su ti stratezi o kojima pričamo te tko bi prvi trebao dobiti “cipelu” saznajte u još jednom okruglom stolu NBA Pulsa.

Karlo Višak

Izbor za “košaricu” godine srezao sam na dva trenerska imena.

Luke Walton i Scott Brooks.

Spoj između Waltona i Kingsa jednostavno ne funkcionira u niti jednom pogledu. Mlađahna kora Sacramenta pod vodstvom ovog 40-godišnjaka realno nije napravila nikakav iskorak, a tavorenjem na dnu tablice neće se izroditi ništa pozitivno. Vrlo vjerojatno Walton neće dobiti otkaz tijekom sezone, koja je ionako izgubljena, ali uprava Sacramenta mogla bi u iduću natjecateljsku godinu krenuti s novim strategom koji će igrače poput De’Aarona Foxa, Marvina Bagleyja ili Richauna Holmesa razvijati u pravom smjeru.

S druge strane, Washington Wizardsima prijeti još jedna sezona, treća u nizu, bez plasmana u doigravanje. Ruku na srce, dovođenjem Russa (što god da mislili o njemu) u D.C., očekivanja su bila daleko veća nego što momčad Scotta Brooksa sada prezentira. Wizardsi su tradeom Walla odlučili okrenuti novi list, a na kojem bi se upravo trenutni head coach mogao pokazati kao jedna od najslabijih karika. U ovom kontekstu valjalo bi parafrazirati poznatu sportsku izreku, a koja kaže kako je lakše promijeniti trenera nego cijelu momčad.

Ivan Barin-Turica

Prije nego što počnem, izbor sam si suzio na sve trenere koji su u svoje klubove stigli prije početka tekuće sezone. Neka ljudi bar dobiju punu sezonu prilike, po mogućnosti odrade i pripreme za sljedeću, pa ćemo im onda suditi.

Uglavnom. Brad Stevens je, po mojem subjektivnom mišljenju, odličan trener. Njegov dolazak u NBA ligu obradovao me, i znao sam da u Bostonu sada slijede velike stvari. Preuzeo je momčad od Doca Riversa, koja je tada bila u kompletnom makeoveru, već u drugoj sezoni odveo ih u doigravanje, pa dvije nakon toga u finale konferencije. I sve je išlo k tome da im slijedi i ostatak linearnog rasta, koji će kad tad vrhunac doživjeti naslovom. Ali, alkar Stevens – uništa. Ne kažem da čovjek nešto krivo radi, ruku na srce, kroz cijelo njegovo stolovanje u Bostonu imao je i probleme s ozljedama. Ali, smatram da obje strane moraju nešto promijeniti. I Stevens, za kojeg se ne može reći da je podbacio, i ekipa na čelu s Jaysonom Tatumom i Jaylenom Brownom, možda će i moći istrpjeti jednu lošiju godinu. Ali, ako se pokažu naznake da bi se sve to dogodine moglo i ponoviti, to će biti veliki korak unazad za karijere svih uključenih. A to nikome nije potrebno. Tatum i Brown nisu Parker i Duncan, finjaci kojima je obiteljska atmosfera jednako bitna kao i rezultat, a Danny Ainge to mora znati. A za Stevensa se ne bojim, on će već namirisati neki novi projekt s kojim će kad-tad osvojiti NBA naslov.

Bruno Banić

Uvijek sam mišljenja da je svim trenerima u bilo kojem sportu potrebno dati vrijeme kako bi ostvario željene rezultate. U ovom trenutku, čak 12 ekipa je u posljednjih godinu dana promijenila svog head coacha i bez obzira na rezultate, nijednom od njih ne mislim da treba uručiti otkaz. Gledajući nekakav omjer provedenog vremena s ekipom i rezultata kojeg postiže, više nego očiti izbor je Scott Brooks u Washington Wizardsima. Brooks je u svojoj premijernoj sezoni 2016/17 uspio dosegnuti konferencijsko polufinale, no u godinama nakon toga rezultat (a i igra) Wizardsa je bivao sve lošiji.

Treba biti fer i reći da su imali probleme s ozljedama, ali 4 godine su i više nego dovoljno da se ekipa iznova posloži. To se nije dogodilo i mislim da je vrijeme da vidimo novo lice na klupi Wizardsa. Usput budi rečeno, nije samo Brooks na mojoj listi za odstrel u Washingtonu, ali to je već tema za posebnu kolumnu.

Domagoj Kruhek

Iako mi se, kao prvi kandidat gledajući samo ovu sezonu, po glavi “mota” Nick Nurse, teško da će se Raptorsi riješiti trenera koji im je donio povijesni prvi naslov, manje od dvije godine od osvajanja istoga. Dodatan argument tome je i višegodišnji ugovor koji je sklopljen prije početka ove sezone te javna privrženost vlasnika Masaija Ujirija, još uvijek aktualnom, “treneru godine”.

Od ostalih kandidata za “izgubiti posao” na pamet mi padaju Terry Stotts, Steve Clifford i Dwayne Casey, ali za svakog od njih sam pronašao par argumenata koji bi im potencijalno mogli “spasiti guzicu”. Tako se kao moj izbor, u konačnici, nameće Luke Walton. Razlog je kontraran onome iz prethodne rečenice, ne vidim ni jedan argument koji govori u korist tezi da on ostane trener Kingsa. Eventualno plasman u playoff, ali u takav rasplet na Zapadu jednostavno ne vjerujem.

Karlo Višak
Pulsmedia autor
355 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj

Vaš e-mail neće biti javno objavljen.