Zion Williamson: Usporedbe, koordinirani pojmovi i nametnuta paradigma o korisnosti povijesnih velikana

Domagoj Kruhek

Korisnički panel

Registriraj se

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portali su toliko posjećeni da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Zion Williamson: Usporedbe, koordinirani pojmovi i nametnuta paradigma o korisnosti povijesnih velikana

Domagoj Kruhek

I Pjevanje – Invokacija

Invokaciju ovog teksta odglumio mi je napuhani članak američkih majstora populizma, koji se nazivaju novinarima, u kojemu pišu o (tada) najvećoj zvijezdi koledž-košarke i budućem prvom picku NBA Drafta 2019. Zionu Williamsonu.

Zion je u spomenutom članku uspoređen, ni više ni manje, nego s vozilom marke “Jeep“. Ne bi možda bilo spora oko te besmislene pisarije da se ne radi o usporedbi mase, odnosno snage koju ta dva subjekta proizvode udarcem o drugo (ljudsko) tijelo. Riječ je, dakle, o usporedbi automobila SUV tipa koji teži oko 2 tone i (tada) 18-godišnjaka teškog 130 kilograma.

Zaključak ‘vrhunskog tima fizičara’ koji se bavio ovim problemom je sljedeći: “bolje da Vas udari Jeep pri umjerenoj brzini, nego pubertetlija, u svojem najbržem izdanju, s loptom u rukama”.

Nakon ove rečenice ću stati s daljnjom razradom uvodnog dijela, hvala mojim muzama iz SAD-a, nadam se da nikad nećete doći u situaciju u kojoj ste pred Jeepom na prometnici ili još gore pred Zionom dok ide na polaganje ili zakucavanje.

II Pjevanje – Digresija u dikiciju i dedukciju

Uvodna priča objasnila je da usporedbe nemaju određeni i zadani opseg i da je sve ostavljeno “mašti” osobe koja vrši samu usporedbu, ali na svu sreću tu su uskočili grčki filozofi i udarili temelje deduktivnog razmišljanja i kategorizacije pojmova da nam svima olakšaju prosudbu o raznim stvarima koje nam kolaju mozgom.

Da bih nastavio pitat ću Vas jedno nimalo jednostavno pitanje: Što je zajedničko Bartolu Kašiću, Faustu Vrančiću i Lamontu Colemanu poznatijem pod nadimkom ‘Big L’?

Odgovor (na prvu) ne zna niti jedna osoba na cijeloj planeti, ali evo nakon istraživanja analognog onom iz uvoda, došao sam do zaključka da navedeni trojac (izuzev činjenice da su mrtvi) veže činjenica da su kao svoja kapitalna književna djela imali rječnike. Kašićev je bio talijansko-hrvatski, Vrančićev se sastojao od 5 najutjecajnijih europskih jezika njegovog doba, a Big L je preveo engleski na ‘ulični’ engleski iliti ‘sleng’.

Da, istina je, trojac “Vrančić-Kašić-L”, prema logici učenih grčkih filozofa stoje jedan pored drugoga kao “koordinirani pojmovi”, isto kao npr. som i morski pas, obje su riblje vrste, ali ih dijeli to što žive u različitom staništu. Naš “dikcio-trijumvirat” dijeli ništa drugo, već jezici na koje su prevodili te kojima su se bavili i to što je Big L-ov puno korisniji za primjenu u današnje doba.

III Pjevanje – Zion te lociranje carstva zvanog “Trivija”

I kako sada zamjeriti američkim novinarima na usporedbi čovjeka i automobila, kada su i čovjek i automobil “biće/stvar koje/a može postići određenu brzinu do momenta udara u drugo tijelo”? Pa zapravo ne treba im zamjeriti, već zahvaliti na vrhuncu trivijalizacije logike i svega onoga čemu svaki prosperitetni um teži, jer logika nije uvijek smjer koji ljudski mozak odabire u svojem stvaralaštvu.

Kada bi “trivijalizaciju” smjestili na geografsku mapu ili globus, njen teritorij prostirao bi se sjevernoameričkim kontinentom, od Atlantskog oceana na istoku do Tihog oceana na zapadu, s južne strane stajao bi Meksiko, a sa sjeverne Kanada. Nakon ovog prilično detaljnog opisa granica, za potrebe ovog teksta, novonastalog carstva Trivije, jasno nam je da se one podudaraju s onima Sjedinjenih Američkih Država. Međutim, glavni grad ne ostaje Washington D.C., već ga osvajači sele u New Orleans, grad na ušću rijeke Mississippi, poznat po preduskršnjem festivalu “Mardi Gras“, biblijskoj havariji uzrokovanoj od strane “božanstva vjetra i vode” – Katrine, velikom vojskovođi Drewu Breesu te, od nedavno, mladom junaku, Zionu Williamsonu.

Zion (stari hram u Jeruzalemu) je u cionističkoj ideji predstavljao fokalnu točku u nastanku ujedinjene Židovske države. Zion (mladi junak naše priče) u ideji o nastanku ujedinjene države “Trivije” predstavlja, također, fokalnu točku, odnosno “junaka” na čijim će “brojkama”, pobornici ideje “trivijalizacije”, podići svoj sveti grad te pisati u nekim “novim zavjetima”.

IV Pjevanje – ostvareno proročanstvo

Zion trenutno predvodi ligu sa 19.4 “points-in-the-paint”, što dodatno dobiva na snazi, ako uključimo činjenicu da je, uz dvostrukog MVP-a lige Giannisa Antetokounmpa, jedini ne-centar u povijesti lige kojem je to pošlo za rukom. U ovosezonskom poretku, prvi pratitelj je također Giannis, a na idućeg ne-centra moramo se spustiti skroz do 9. pozicije i za čak 8 poena u prosjeku, gdje nas čeka Collin Sexton. Usporedbe radi, Shaquille O`Neal je na samom vrhuncu svoje karijere, u svojoj “personal-best” sezoni, bilježio samo 1.2 poena više u istoj kategoriji, a smatra ga se najdominantnijom silom zadnjih četrdesetak godina NBA lige. U poenima iz “druge šanse” također je prvi ne-centar lige, u ukupnom poretku peti, iza Kantera, Valanciunasa, Capele i Drummonda. Bilježi ih čak 4.2, dok je idući najbolji ne-centar Bradley Beal, na 29. mjestu sa 2.9 takvih poena po utakmici.

https://twitter.com/TheHoopCentral/status/1370182211970822146?s=20
Demonstracija moći.

Od hiperbolirane i groteskne usporedbe Ziona i “terenca” prošle su skoro dvije godine. Zionova karijera i dalje je u usponu, a kako i ne bi bila kad je naš mladi protagonist odigrao svega 61 utakmicu u dosadašnjoj NBA karijeri, što je za bilo kakav cjeloviti sud o njegovom “peaku”, definitivno, premali uzorak. Međutim, ono što sa sigurnošću možemo zaključiti, jest činjenica da je zaživjelo carstvo “Trivije“, a Zion je na njegovom tronu, a dok si na tronu, o tebi se ne govori ništa loše, čak i kada puno toga loše radiš. Jer ti si taj demi-bog, koji je uspoređen s mehaničkom napravom od dvije tone i kojeg slavimo bez obzira na sve!

izvor: SportsCenter

V Pjevanje – O tempora, o mores…

Pa tako želim zaključiti ovaj moderni ep:

Tko je kriv Sokratu što ga je vrijeme pregazilo i sto moderan čovjek ne želi okvir za svoju usporedbu ili možda Kašiću i Vrančiću što im je britanski i španjolski ‘imperij’ pomrsio planove o svevremenosti njihovih kapitalnih djela? Tko je kriv vrhunskim generacijama prije ove, koje su prikovale tolike milijune pred “male ekrane” svojim izuzetnim sposobnostima i karakterom? Tko će Shaqu danas objasniti da je 20-godišnji sophomore jednako dominantan kao i on?

Kriva je trivijalizacija svega, tako i logike, u današnje doba. Doba “slenga”, užurbane misli i praćenja linije manjeg otpora. Čak su i ova pitanja ironična i trivijalizirana, ali je odgovor istinit, a to brine, kao i populistički narativi kojih je svakim danom sve više. Možda su takva vremena, a svako vrijeme treba svoje običaje.

Domagoj Kruhek
Pulsmedia autor
57 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj

Vaš e-mail neće biti javno objavljen.