NBA i NBPA razmatraju ozbiljnije promjene u kalendaru lige

Filip Petković

Korisnički panel

Registriraj se

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portali su toliko posjećeni da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

NBA i NBPA razmatraju ozbiljnije promjene u kalendaru lige

Filip Petković

Glavni ESPN-ovi NBA insideri, Adrian Wojnarowski i Zach Lowe, javljaju kako vodstvo NBA lige pregovara sa NBPA-om, udrugom NBA igrača, te sa TV kućama koje drže prava na prikazivanje lige o uvođenju značajnijih promjena u NBA sezonu. Neke od promjena bile bi uvođenje zasebnog turnira usred sezone, u kojemu bi sudjelovalo svih 30 momčadi i koji bi bio nalik kup natjecanjima u europskom nogometu, posebna doigravanja za određivanje posljednjih mjesta u playoffu te promjena rasporeda nositelja prije finala konferencija.

Također, u istom valu promjena pokušao bi se riješiti i problem prevelikog opterećenja igrača, odnosno pojave popularnog load managementa i odmaranja igrača u važnim utakmicama koje prenose nacionalne TV kuće u SAD-u. Tako bi došlo i do smanjenja broja utakmica u sezoni, iako ono ne bi bilo radikalno, jer bi se broj spustio na minimalno 78 utakmica, u usporedbi sa sadašnje 82. Isto tako, momčadima koje bi napredovale u novostvorenom turniru, broj utakmica bi se možda i povećao.

Pregovori su postali ozbiljniji zato jer se liga nada da će se već u travnju 2020. moći glasati barem o dijelu prijedloga, kako bi oni bili spremni za sezonu 2021./2022., koja je za ligu značajna jer će to biti jubilarna, 75. NBA sezona. Uostalom, komesar lige Adam Silver već mnogo godina planira uvesti značajnije promjene u kalendaru, kako bi se dodatno povećao interes za ligu koja je i ove sezone pogođena padom gledanosti, barem što se tiče službenih mjerila američkih TV kuća.

Naravno, vodstvu lige je iznimno važno da navedene promjene ne utječu na prihode njenih momčadi, pa nije za očekivati da će se broj odigranih utakmica dalje smanjivati, s obzirom da je prihod od ulaznica i dalje glavni izvor novca za NBA vlasnike. Liga se nada da će eventualni manjak moći nadoknaditi novim, unosnijim ugovorom o prodaji TV prava, koji bi nastupio nakon uvođenja predloženih promjena.

Što se tiče navedenih noviteta, promjena rasporeda nositelja nakon polufinala konferencija dovela bi do finala koje ne bi ovisilo o konferencijama, već bi dvije istinski najbolje ekipe lige igrale NBA finale. To rješenje predstavljeno je kao kompromis između sadašnje situacije i radikalnijih prijedloga o potpunom ukidanju konferencija kao faktora za određivanje plasmana u doigravanje, kakvo je već nekoliko sezona na snazi u WNBA ligi.

Novi turnir koji bi se odigravao istovremeno kao i regularna sezona, bio bi sastavljen od grupne faze, koju bi sačinjavale utakmice regularne sezone, i knockout faze, koja bi bila sastavljena od utakmica na eliminacije, bez dugih serija između momčadi kakve viđamo u doigravanju. Također, sudjelovanje i napredak u turniru značio bi i unosne nagrade za pobjedničke momčadi, kako bi se pokušalo motivirati sve sudionike da ozbiljno shvate to natjecanje.

Dodatno doigravanje za playoff funkcioniralo bi na način da bi se odigravali turniri na kojima bi sudjelovale sedma, osma, deveta i deseta momčad iz svake konferencije te čijim bi međusobnim utakmicama bili određeni posljednji putnici u klasično doigravanje. Tom promjenom nastojalo bi se motivirati momčadi izvan najboljih osam u svakoj konferenciji da se nastave boriti za pozicije sve do kraja sezone, a sve u svrhu smanjivanja broja “tankerskih” ekipa, koje već tijekom zime počnu završavati sezonu i namjerno gubiti utakmice kako bi osvojili što viši izbor na NBA draftu.

NBA liga tradicionalno je oprezna sa bilo kakvim radikalnijim promjenama, posebice zbog toga što za svaku akciju trebaju imati odobrenje udruge igrača, koja je tvrd orah u bilo kakvim pregovorima s vodstvom lige. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li ovaj pokušaj ostati samo na špekulacijama i pretpostavkama ili nam liga sprema revoluciju koja će nam donijeti još više značajnijih utakmica u razdoblju regularne sezone, koja navijačima redovito postaje monotona tijekom siječnja i veljače.

Filip Petković
Pulsmedia autor
16 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj

Vaš e-mail neće biti javno objavljen.

4 komentara

 1. Los Angeles Lakers Sarma Prikaži

  Ako ništa, barem neka ukinu konferencijsko finale.


  0

  0
  • Los Angeles Lakers Frantic Prikaži

   Ma ja bi ukinuo play-off po konferencijama odmah od prve runde.   1

   0
   • Dallas Mavericks Swish41 Prikaži

    Slažem se, mislim da najbolji trebaju igrati do kraja. Makar to bilo 10 ekipa sa zapada. Samo onda bi trebalo mijenjati raspored tako da svi igraju sa svima jednako. Po meni nije fer da bolja ekipa propušta PO zbog geografskog položaja.


    0

    0
 2. Minnesota Timberwolves pachenko Prikaži

  Prvi krug playoffa nek ostane nepromjenjen. Nakon prvog kruga ostane 8 momčadi koje onda igraju po sistemu 1. – 8., 2. – 7. itd. Poredak bi se formiral po omjeru na kraju regularne sezone (brisale bi se konferencije). Ekipama s istim omjerom bi se gledal prvo međusobni omjer pa poredak u diviziji ili nekaj slično. Pa neka najbolji pobjedi  1

  0