Evolucija NBA logoa

Matija Babić

Korisnički panel

Registriraj se

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portali su toliko posjećeni da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Evolucija NBA logoa

Matija Babić

NBA liga je dio identiteta američkog naroda i njen kulturološki utjecaj nadilazi sferu sporta. I dok su NBA igrači (Kareem Abdul Jabbar, Michael Jordan, LeBron James) često bili predvodnici određenih socijalnih i marketinških promjena, dizajn amblema NBA klubova ipak je samo pratio tadašnje umjetničke smjerove i trendove Hollywooda. Kako su oni izgledali nekoć, a kako danas, te njihov povijesni razvitak pokušat ćemo za Vas obraditi u ovom, ipak više casual, članku.

Prvotni grb asocijacije

Poslijeratne 50-e

Izuzev Bostona, biste li ikada mogli povezati grbove 50-ih godina s onima danas? Samo die hard fanovi uopće znaju da su ove momčadi ikada postojale na ovim lokacijama. Rane 50-e su godine začetaka lige pa su i logoi bili prilično jednostavni. Izuzev Bulletsa, tada iz Baltimorea, sve momčadi su odlučile da će im grbovi biti linijski 2D crteži s elementarnim bojama koje postoje samo kao ispuna.
Interesantno je da je ovo jedina edicija New Yorkovog logoa s mitskim Mr. Knickerbockerom, dok je Boston kroz sve godine zadržao svog Lucky The Leprechauna. S obzirom da su Celticsi jedna od rijetkih franšiza koja nikad nije napustila svoj matični grad, možda je baš među razlozima zašto im je logo danas jedan od uistinu najprepoznatljivijih u čitavom sportskom svijetu.

Hippie 60-e

Kasne 60-e donose nam ekspanziju lige, a time i nove logoe za sagledati. Samo neke od originalnih momčadi mijenjaju gradove u kojima igraju, ali zato se baš sve odlučuju na modernije grbove. Kod nekih su to manje, kozmetičke promjene, dok neke momčadi otključavaju trendove koji će obilježiti naredna desetljeća. Sixersi, Lakersi i Pistonsi u prvi plan stavljaju font, dok Knicksi, po meni, izbacuju svoj najbolji logo, psihodelični, 3D grb s velikim i debelim slovima koji će postati inspiracija klubovima čak do ranih 2000-ih. Chicago Bullsi 1966. godine ulaze u NBA i jedina su momčad koja do dana današnjeg neće niti najmanje promijeniti dizajn svog logoa.

“Lude 70-e”

70-e su čudljive godine NBA lige. Velika dinastija Celticsa je nestala, igrački talent nije ono što je nekoć bio, konkurentska ABA liga postaje sve popularnija i popularnija, a sami igrači nerijetko padaju u pakao droge i sličnih poroka. Unatoč stagnaciji lige, razvitak grbova ide prirodnim slijedom, nagoviještenim već u kasnim 60-ima. Font dominira u većini logoa, a sve momčadi, izuzev Buffalo Bravesa, uključuju na neki način loptu ili kružni oblik u dizajn. Bilo to da ikona momčadi drži loptu, samostalna lopta ili krug, a po prvi put vidimo i siluetu grada unutar lopte. Svaka čast Sonicsima!

Showtime 80-e

80-e u NBA donose igračku revoluciju. Dvoboji Birda i Magica, dolazak Michaela Jordana i nezaboravni Bad Boys Pistonsi nepovratno mijenjaju način na koji se košarka doživljava u Americi. No, revolucija grbova franšiza ipak će pričekati još jedno desetljeće. Novitete donose uglavnom tek novi timovi, ali čak ni oni ne oduševljavaju odabirom. Dallas je svoj NBA put krenuo užasnim odabirom boja i općenito nemaštovitim konceptom, New Jersey je uspio praktički ukrasti Pepsijev logo, dok bi ovu iteraciju Indianinog grba čak nazvao najgorom u povijesti lige. Jedino nam Denver od novopridošlica pruža originalnost s duginim bojama, ali i siluetom grada po uzoru na Seattle.

90-e , 90-e…

90-e nam donose toliko priželjkivani i sveopći zaokret u dizajnu. Mnogima su verzije klupskih grbova upravo iz ove epohe one najdraže. Mlađe generacije poput mene su odrastale su uz ove ambleme i svima su nam prirasli srcu. Ogroman utjecaj na sam dizajn imao je Space Jam, odnosno Looney Tunes, što je i vidljivo s obzirom da većina logoa izgleda kao da su ispali iz crtića. No, nije samo to odlika ovog doba već i onog što su davnih dana Knicksi najavili. “Debela” i velika slova te 3D ikone ono su što krase gotove sve grbove. Veliki dio momčadi prisvaja natrag ikonu (životinja, čarobnjak, flash) kao jedan od glavnih elemenata logoa. Boston je napokon “ofarbao” svog leprechauna i logo im poprima današnji, gotovo legendarni, dizajn. Iz ovog doba volio bih još samo istaknuti hipermoderni dizajn Heata kojeg bi iskreno volio vidjeti ispočetka na dresovima košarkaša iz Miamija.

Korporativne 2000-e

Forget about it! Poznata mantra iz kultnog Donnie Brasco točno opisuje kako danas fanovi gledaju na najnovije edicije grbova svojih najdražih momčadi. Val minimalizma pomeo je današnji svijet dizajna, ne samo u NBA, već i u cijelom svijetu. Jednostavni grbovi, prepoznatljive boje, bedževi i kružni oblici kao callback na 70-e, ono su što danas dominira u našim sferama. I naravno nisu svi oduševljeni jer iako svi izgledaju jako uglancano i moderno, ipak su izgubili jednu vrckastu notu koja ih je sve ove godine krasila. Srećom, ili nesrećom, moda i trendovi su cirkularne pojave i nebi me čudilo da u bližoj budućnosti vidimo ponovni zaokret prema jednom mnogo romantičnijem stilu. Što Vi mislite?

PS: Za one najzainteresiranije, ostavljam Vas s jednim youtube videom gdje su kronološki poredani svi NBA grbovi. Uživajte!

Matija Babić
Pulsmedia autor
9 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj

Vaš e-mail neće biti javno objavljen.

7 komentara

 1. Juc981 Prikaži

  90te su i u ovom pogledu definitvno bile zlatno doba kosarke…odlican clanak  4

  0
 2. Gioseppe03088 Prikaži

  Današnja košarka je izgubila taj smek koji ju je krasio u 90tima, kako u nacinu igre tako i do dizajna i marketinga.  4

  0
 3. Indiana Pacers Crash Donator Prikaži

  Zamisli pismeni zadatak… Evolucija grba Bullsa
  Apsolutno podrzavam ideju da su u 90im grbovi bili najzanimljiviji…

  Nekako mi svi sportovi gube ono sto me privuklo pred ekran..  5

  0
 4. Dallas Mavericks Ante Vetma Prikaži

  Ovi iz devedesetih su žešća nostalgija, album samoljepljivih sličica…  3

  0
  • NBA Kosarkas Luka Softić Prikaži

   Detroitov zasigurno najbolji logo. Iz perioda kada se za Granta Hilla predviđalo da će od Jordana preuzeti status zaštitnog lica lige. Šteta što su ga ozljede uništile…   3

   0
 5. New York Knicks Notagamertho Prikaži

  Pacerse se treba novčano kazniti radi 80ih….  4

  0
 6. Sica_23 Prikaži

  Iako se nužno ne slažem s favoritima autora, moram reći da je članak izvrstan.


  0

  0