Liga momčadima poslala prijedlog o promjenama regularne sezone

Filip Petković

Korisnički panel

Registriraj se

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portali su toliko posjećeni da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Liga momčadima poslala prijedlog o promjenama regularne sezone

Filip Petković

Nakon što su krajem studenog ligaški insideri izvijestili o namjerama NBA lige i sindikata igrača da se uvedu određene promjene regularne sezone u cilju povećanja navijačkog interesa, sada je stigao i službeni prijedlog tih promjena. Plan je vrlo sličan informacijama koje su pristigle prije mjesec dana, ali treba uzeti u obzir da je komesar lige Adam Silver naglasio kako se mnoge stvari još moraju ispregovarati sa sindikatom igrača.

Najznačajniji novitet je novi turnir koji bi se odigravao usporedno s regularnom sezonom, a sada znamo i njegov točan termin. On bi se odigravao od Dana zahvalnosti, koji se u SAD-u obilježava krajem studenog, te bi završavao nekoliko dana prije Božića. Također, polufinala i finale turnira odigravali bi se na neutralnom terenu (najviše se spominje Las Vegas i dvorana gdje se odigrava Ljetna liga), što bi cijelom događaju dalo štih europskog final foura.

Prvo dio turnira bila bi grupna faza, u kojoj bi svaka grupa bila jedna divizija te u kojoj bi svaka momčad igrala 8 utakmica, 4 kao domaćin i 4 kao gost. Te utakmice bi se normalno brojale u momčadski omjer regularne sezone i do tog trenutka se ne bi osjećala veća promjena u odnosu na uobičajenu NBA sezonu. Zatim bi se pobjednici svake grupe/divizije i dvije wild card momčadi kvalificirali u knockout fazu, u kojoj bi se svaki dvoboj igrao na samo jednu pobjedu.

Trenutni prijedlog lige je nagraditi pobjedničku momčad s 15 milijuna dolara koje bi međusobno podijelili igrači i 1.5 milijun dolara koje bi podijelio stručni stožer. Međutim, ostavljen je prostor za dodatne nagrade pobjednicima i eventualno finalistima i polufinalistima, što se može ostvariti kroz pregovore lige i sindikata. Kao posljedica takvog turnira, regularna sezona bila bi skraćena te bi svaka momčad odigrala 78 umjesto sadašnje 82 utakmice, kako bi se momčadima koje napreduju u turniru osiguralo da ne odigraju više utakmica nego što igraju sada.

Drugi novitet bio bi turnir koji bi određivao posljednje pozicije u doigravanju. Naime, ideja je da se najboljih šest momčadi u svakoj konferenciji normalno kvalificira za doigravanje, dok bi momčadi između 7. i 10. mjesta u svakoj konferenciji međusobno igrale još jednom kako bi se odredili 7. i 8. nositelji. Da se ne izgubi potpuno na značaju poretka od 7. do 10. mjesta, sedmoplasirana i osmoplasirana momčad bi u međusobnoj utakmici odredile 7. nositelja, dok bi gubitnik te utakmice protiv pobjednika dvoboja devetoplasiranog i desetoplasiranog imao novu šansu za doigravanje.

Također, plan je da se ukinu finala konferencija, već bi se, u trenutku kada u doigravanju ostanu samo četiri momčadi, parovi odredili prema njihovom omjeru u regularnoj sezoni bez obzira na njihovu konferenciju. To bi omogućilo da već u ligaškom polufinalu vidimo dvoboj momčadi Istočne i Zapadne konferencije, ali i veliko NBA finale koje bi igrale dvije momčadi iz iste konferencije.

NBA liga je priopćila kako je uz pomoć jedne vanjske tvrtke napravila istraživanje među fanovima lige koje je pokazalo kako 60% navijača želi kraću regularnu sezonu, 68% navijača je zainteresirano za novi turnir tijekom sezone, a čak 75% navijača želi vidjeti turnir koji bi određivao posljednje sudionike doigravanja. Također, navijači su izrazili želju za ukidanjem finala konferencija, bez obzira na mogućnost NBA finala koje bi se odigravalo između momčadi samo jedne konferencije, jer smatraju da je takav završetak sezone mnogo zanimljiviji.

Mnoštvo noviteta sigurno neće zadovoljiti svih, ali jasno je kako liga ne namjerava stajati po strani dok TV rating svih ovosezonskih utakmica opada i dok navijači sve više gube interes za regularnom sezonom. Bit će zanimljivo vidjeti kakve će biti reakcije momčadi i igrača te koliko navedenih promjena ćemo zbilja i vidjeti u sezoni 2021./2022., kada bi one trebale biti uvedene.

Filip Petković
Pulsmedia autor
16 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj