Statistički pregled izgubljenih lopti

Daniel Bratulić

Korisnički panel

Registriraj se

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portali su toliko posjećeni da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Statistički pregled izgubljenih lopti

Daniel Bratulić

Jedan od važnijih dijelova košarkaške utakmice su naravno izgubljene lopte. Vrlo često upravo ekipa koja ima manje izgubljenih lopti u jednoj utakmici u konačnici pobijedi. Pošto na službenim statističkim stranicama (stats.nba.com) nema nekog detaljnijeg breakdowna po vrstama izgubljenih lopti odlučio sam prokopati play-by-play podatke i napraviti nekoliko tablica vezanih uz ovu statističku kategoriju.

Pregled izgubljenih lopti po vrsti turnovera

Na ovoj tablici možete vidjeti koliko turnovera otpada u neke glavnije kategorije. Postoji još vrsta izgubljenih lopti, no ove sadržavaju praktički 90% svih kategorija stoga ima smisla svesti na njih promatranje (čisto da dobijete dojam što su ostale kategorije – kada igrač stane u aut, obrambene 3 sekunde, napadačke 3 sekunde, greška u vođenju lopte dupla ili nošena, istek 24 sekunde – ovo je više timski turnover po meni).

Žive i mrtve lopte

Jesu li sve izgubljene lopte jednako važne? Pa osobno rekao bih da nikako nisu, postoji ogromna razlika između “živih” i “mrtvih” izgubljenih lopti.

Žive izgubljene lopte su one u kojima lopta ostane u igri nakon krivog dodavanja ili pogreške u driblingu te je igrač protivničke igre pokupi i krene u kontru, dok je mrtva izgubljena lopta ona u kojoj npr. krivo dodavanje ode izvan granica igrališta.

Detaljniji pregled izgubljenih lopti po vrsti turnovera

Ovo je ista tablica kao ona gore, uz malo detaljniju podjelu turnovera – na žive i mrtve lopte kod krivih dodavanja i izgubljenih lopti. Također, dodan je Giannis u cijelu sliku, koji iznenađujuće ove sezone ne predvodi ligu u napadačkim faulovima (za sad) kao što je bio trend proteklih godina.

Dakle ovdje sada možemo vidjeti malo detaljnije čije lopte vode do potencijalnih kontri, a tko gubi loptu tako bez nekih “ozbiljnijih” posljedica. Pa ako želimo nešto zaključiti na temelju napisanoga, možemo usporediti Juliusa Randlea i Traea Younga, pošto imaju identičan broj izbuljenih lopti – 120. No veliki broj Randleovih turnovera otpada na faul u napadu, nakon čega se zaustavlja igra, igrači se vraćaju u obranu te postavljaju neku obranu, što je potencijalno različito od turnovera kada Young krivo doda loptu i protivnička ekipa potrči u kontru.

No ovo je samo grubi i jako općeniti/generalni pogled na turnovere, trebalo bi puno dublje uroniti u podatke i vidjeti koliko točno kontri nastaje nakon tih izgubljenih lopti i s koliko poena je koji pojedini igrač oštetio svoju ekipu.

O tome, nekad u budućnosti 😉

Daniel Bratulić
Pulsmedia autor
41 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj

Vaš e-mail neće biti javno objavljen.

Trenutno popularno