Isaac Okoro – x factor Cleveland Cavaliersa

Daniel Bratulić

Korisnički panel

Registriraj se

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portali su toliko posjećeni da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Isaac Okoro – x factor Cleveland Cavaliersa

Daniel Bratulić

U posljednjih nekoliko tjedana nisam stigao pogledati previše utakmica, a kamoli nešto detaljnije “analizirati”, jedinu ekipu koju sam ispratio su “mojiCleveland Cavaliersi. Na moju sreću, Cavaliersi su najveći ovogodišnji hit, što rezultatski, tako i sa stajališta “gledljivosti”. Predvođeni novim Twin Towersima Evanom Mobleyjem (o kojem sam pisao na samom početku sezone, i koji me svakom utakmicom sve više oduševljava i napreduje) i Jarrettom Allenom, Cavsi su trenutno 3.ekipa u cijeloj ligi po obrambenom ratingu (103.3). Od njih su bolji samo jedni od glavnih kandidata za naslov, Warriorsi i Sunsi. Ako gledamo net rating, koji iznosi 6.1 poen po 100 posjeda, ukupno su 4. u cijeloj ligi, a ispred Cavsa se još ugurao Utah Jazz.

I iako su Mobley i Allen obrambene okosnice ove momčadi, jedan od bitnijih faktora (po meni najbitniji iza spomenutog dvojca) je svakako Isaac Okoro. Okoro je posljednjih 5 utakmica odigrao na iznimno visokoj razini, ali nažalost i on je završio u COVID protokolima kao još nekolicina igrača Cavsa. Vjerojatno bi pružio još više materijala za ovaj tekst, no mislim da je ovo super trenutak za sagledati slabu točku Cavsa, kako mnogi kažu.

Ukoliko se ne sjećate točno poretka NBA drafta iz 2020. godine, Okoro je izabran kao 5. pick od strane Cavaliersa, što je po mišljenju mnogih draft stručnjaka i novinara bio mali reach, odnosno Okoro je po nekim mock draftovima čak ispadao iz top 10 izbora. A dodatan razlog za sumnju u ovaj pick je što Okoro pomalo nizak za poziciju niskog krila (koje je tada trebalo Cavsima, uz Sextona i Garlanda). I svi scouting reportovi su naglašavali istu stvar kao glavnu prednost Okora:

He is a good athlete with good size and strength, and will be able to play and defend multiple positions at the next level…

At the least, he should develop into a prospect who has value as a solid, versatile NBA defender…

Scouting report sa stranice NBADraft.net

Prevedeno, kaže da je Okoro odlična atleta s dobrom visinom i snagom koji može braniti više pozicija te da će u najgorem slučaju biti svestrani obrambeni igrač. I upravo to pokazuje.

Obrambena shema Cavaliersa omogućava Okoru (i ostalim bekovima) vrlo agresivnu obranu na trici, Cavaliersi dozvoljavaju samo 24.5 trica Above The Break (sve one koje nisu u kutevima), što je 6. najmanja brojka u cijeloj ligi, a još zanimljivije je da dozvoljavaju najviše šuteva iz Restricted Area, ali najmanji postotak u cijeloj ligi – 58.6%, dok drugi Knicksi dozvoljavaju 60.5%. Ovdje se opet vidi taj efekt dua Mobley-Allen.

Pick and roll i 1v1 obrana

Iz utakmice u utakmicu Okoro preuzima protivničke glavne igrače, Harden, Anthony Edwards, Bradley Beal, Trae, Tatum, Mitchell su redom igrače koje je Okoro čuvao u ovogodišnjim utakmicama. I ono u čemu je odličan jest upravo ta 1-na-1 obrana, odnosno obrana na ball handlerim, bilo kroz izolaciju ili kroz pick and roll.

Na prethodnom videu mogli ste vidjeti nekoliko isječaka gdje Okoro agresivno igra preko blokova (igranje preko blokova = limitiranje pokušaja za tri poena) u praktički svim pick and roll situacijama. Jako često on uspijeva ostati uz njega i odigrati kvalitetnu obranu sve do kraja posjeda.

Vrlo često Cavsi i switchaju, pogotovo ako je u pitanju Mobley kao obrambeni igrač koji čuva screenera, što znači da Okoro može bez problema switchati i čuvati višeg igrača. Kao u ovoj sljedećoj akciji

Stalni motor i hustle

Ono što se još spominjalo u scouting reportsima jest njegov motor i stalni rad na parketu. To se vidi i u obrani, i u napadu. U obrani nikada ne odustaje od akcije te je uvijek spreman otrčati contestati (stvarno ne znam kako prevesti ovo) protivnički šut.

Ovaj isječak započinje s dobrom reakcijom na pick and roll, a završava s istrčavanjem Okora na otvorenu tricu Kuzme zbog čega se isti predomislio i dodao na ishitreni šut Beala.

A kada se spoje taj motor i sjajan atleticizam dobijemo nekoliko vrlo atraktivnih akcija poput ovih nekoliko na sljedećoj kompliaciji.

U prvom isječku vidite upravo tu agresivnost u branjenju pick and rolla, ali i sjajan obrambeni posao Jarretta Allena koji je kvalitetno ispratio Edwardsa do koša, šećer na kraju je Okorova strašna blokada. Nakon toga imamo isječak gdje je Okoro možda čak i malo kasnio, ali nije odustao od akcije te je zahvaljujući praćenju akcije zaradio 2 lagana poena. I za kraj imamo još jedan isječak iz utakmice protiv Bullsa (možda njegova najbolja ove sezone) gdje je izmaltretirao Lavinea i natjerao ga na pogrešku te zatim sjajno zakucao u kontri.

Agresivnost i svjesnot

Mislim da sam već više puta spomenuo kako obrambena shema i “osigurač” u obliku Mobley-Allen dozvoljava Okoru agresivnost u branjenju pick and rolla. No nekad se ta agresivnost zna izjaloviti i “ugristi” i njega i Cavse.

Protiv Stepha je itekako potrebno biti čim bliže i ne dozvoliti mu imalo mjesta za šut jer on to kažnjava bez razmišljanja, no u ovoj akciji Okoro nije imao “osigurač” u reketu te je Steph praktički neometano došao do koša. No takvih greškica će uvijek biti u ovakvoj shemi, veći problem je svjesnost, odnosno kako se to lijepo na engleski kaže: awareness.

https://youtu.be/WlOoWdN7a7Y

U prvoj i trećoj akciji iz prethodnog videa možete vidjeti što se dogodi kada je prazan reket, a obrambeni igrač je okrenut leđima prema lopti. I Steph i LaVine su eksplozivni i agilni igrači koji lako mogu iskoristiti takve situacije. Druga akcija/isječak nam donosi drugu situaciju, Okoro je ondje trebao možda rotirati na Stepha, no ponovno nije to mogao jer je bio licem okrenut prema Wigginsu. Kroz utakmicu su ili on ili Garland (koji trči prema Stephu) bili čuvari Curryja i uglavnom se nije rotiralo/preuzimalo kroz blokove, što mi je pomalo čudno, stoga možda u ovoj akciji nije njegova krivica… Ta utakmica protiv Warriorsa je bila možda najgora Okorova obrambena utakmica, Steph ga je provozao cijelim parketom, Okoro jednostavno nije mogao preko i okolo svih silnih blokova koje su Warriorsi postavljali za njega.

Ovo je glavno područje u kojem se Okoro treba poboljšati, što se tiče obrane, a mislim da je to nešto na čemu definitivno može poraditi jer pokazuje sjajne instinkte i kao pomoćni obrambeni igrač (help defender) stoga ne vidim razloga zašto ne bi ispravio ove sitne greške i postao potpuni paket na obrambenoj strani.

Muke po napadu

No zato je u napadu daleko od potpunog paketa…

Čak sedmina svih šuteva Okora ove sezone dolaze iz kontre, što bi značilo da taj rad na obrambenoj strani se lagano pretoči i u napad, što je dobro. U posljednjih 5 utakmica (koje sam u uvodu spomenuo kao jako kvalitetne Okorove utakmice), Okoro je uputio čak 10/47 šuteva iz situacija koje su bile neki oblik kontre, što je čak petina svih šuteva.

Hustle se također pokazuje i u obliku napadčkih skokova, Okoro koristi svoj atleticizam i tjelesnu građu i činjenicu da ne sudjeluje baš iznimno aktivno u ostatku napada Cavaliersa te jako često napada obruč na promašaje suigrača. Ukupno bilježi 1.3 napadački skok po utakmici (što ne izgleda kao velika brojka), ali to je dovoljno za 8. mjesto svih bekova u NBA-u. Jedan od igrača koji je ispred njega je Bruce Brown, kojeg Netsi često koriste kao screenera u napadu, odnosno lažnog centra – možda je ovo jedna od opcija koju Cavsi mogu istražiti, no problem je što imaju dovoljno pravih centara u igri, za razliku od Netsa.

No sve je to divno i krasno, ali svi mi dobro znamo da je glavno oružje ovakvih role playera trica, a to je nešto gdje Okoro nije briljirao ni na faksu, tako ni u NBA ligi. Ali, ima naznaka napretka…

Promjena preferiranih pozicija šuta u odnosu na 2020-21 sezonu

Ono što je pozitivno u slučaju Okora jest što ove sezone puno više trica uzima iz kuteva, gdje su praktički svi igraču ligi (pa tako i Okoro) bolji. Okoro je prošle sezone šutirao 35.6% na tricama iz kuteva (1.3 šut po utakmici), što bi bilo dosta ispod prosjeka lige, ali još uvijek puno bolje od njegovog šuta na above the break tricama – tragičnih 24.4% uz 1.9 pokušaj po utakmici.

Ove sezone te brojke još uvijek izgledaju ne-baš-najbolje, ali barem je smanjio broj above the break trica, a podosta povećao broj trica iz kuta – uzima ih ukupno 2.1, a ovih ostalih uzima ravno 1 po utakmici. No postotci su čak pali na razini cijele sezone… (33% iz kuta, 25% ostale). Pozitivna i vedra strana je što je u zadnjih 5 utakmica zabio ukupno 9/16 trica iz kuteva te je uputio još samo 1 (i zabio) tricu koja je above the break. Je li to naznaka i normalizacija postotka šuta, ili samo jedan vrući niz, vidjet ćemo kada se vrati na parket.

Zaključak

Igrač poput Isaaca Okora je upravo taj neki x factor koji će donijeti prevagu u malim stvarima Cavsima. Naravno, on, kao i cjelokupna ekipa Cavsa, vrlo vjerojatno nisu još uvijek spremni za neki veći pohod u doigravanju, nedostaje im ipak još jedan vrsni skorer koji može sam iskreirati šut u ključnim trenutcima (ili će Garland izrasti u takvoga?), profiliranje Mobleyja u napadu i oblikovanje Okora koji će navršiti tek 21 godinu krajem siječnja (zapravo 26.1 kada ima i Garland rođendan!).

Ova mlada ekipa Cavsa ima savršenu podlogu za uspjeh.

  • Odličan razigravač koji može zabiti iz šuta i prodora (Garland)
  • Vrsni centar koji je opasnost iz rolla i ima respektabilne post pokrete (Allen)
  • Krilni igrač koji može čuvati apsolutno svakog igrača, biti sekundarni skorer i razigravač u napadu (Mobley, u budućnosti)
  • 3 and D igrač koji može čuvati praktički svakog igrača i biti koristan u napadu radeći male stvari (Okoro, uz održavanje barem prosječne trice)

Zatim je tu i Sexton, koji neće zaigrati do kraja sezone, no on je po profilu igrača pravi i čisti skorer koji može zatvoriti utakmicu s više izolacija. Problem je što u trenutnoj ekipi Cavsa, njegova uloga idealno odgovara nekom 6.-om igraču jer Okoro izgleda puno kvalitenije na poziciji dvojke no trojke.

Pustit ćemo kalkulacije po strani sada i jednostavno uživati u sjajnoj igri ove odlične ekipe Cavsa.


Cover photo: David Dermer-USA TODAY Sports

Daniel Bratulić
Pulsmedia autor
41 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj

Vaš e-mail neće biti javno objavljen.

Trenutno popularno