Inflacija asistencija

Daniel Bratulić

Korisnički panel

Registriraj se

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portali su toliko posjećeni da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Inflacija asistencija

Daniel Bratulić

Neki dan sam slušao The Athleticov Nerder She Wrote podcast, koji je meni inače omiljeni podcast i uvijek se čuje neka nova i zanimljiva stvar. Uglavnom, ekipa je onde pričala malo o novoj knjizi Setha Partnowa te kako je opisao pothvat Russella Westbrooka na način da mu je triple double sezona postala svrha te da se u takvom slučaju donekle gubi poanta triple doublea (Goddhartov zakon).

Nakon toga je Mo Dakhil spomenuo kako se danas asistencije jednostavno prelagano dodjeljuju. Mene je to još prošle sezone/godine zaintrigiralo pa sam nešto pisao o tome na svom blogu, a sada sam odlučio provjeriti postoji li uistinu inflacija asistencija.

Prave i lažne asistencije

Skup podataka koji sam koristio su play-by-play podaci od 2001-02 sezone pa sve do danas. Svaki šut ima opis akcije/šuta koju je taj neki igrač poduzeo. Na prvoj slici su prikazani šutevi za koje bi asistencija bila prava.

Šutevi koji rezultiraju pravim asistencijama

A na sljedećoj slici možete vidjeti sve akcije koje rezultiraju lažnim asistencija.

Šutevi koji rezultiraju lažnim asistencijama

Ovo je samo neko moje istraživanje koje nije nužno točno, ja naime nemam dokaz da su apsolutno svi šutevi s nazivom fadeaway jump shot oni za koje se ne bi trebala dodjeliti asistencija, no pogledao sam nekoliko videa za svaku ovu akciju i prelomio na ovaj način.

Također, još jedna bitna stvar jest da su se te vrste akcije puno detaljnije počele bilježiti negdje sredimo 2010-ih pa sve do danas. U 2001-02 sezoni imali smo 27 jedinstvenih tipova šuta, a u aktualnoj sezoni postoje 46 jedinstvenih tipova šutova.

Za kraj, evo primjer nekoliko akcija koje bih po ovoj podjeli smatrao lažnima.

Trae za Collinsa koji ide u prodor
Dame dodaje Covingtonu koji ide u prodor
Step Back Talena Hortona Tuckera na asist Westbrooka

I za kraj, jedna asistencija koju bih smatrao lažnom, iako u teoriji ovako nešto bi se i u europskoj (FIBA) košarci smatrala pravom.

Powell zabija šut nakon pump fakea

Udio pravih asistencija kroz godine

Sad kad znamo što su prave i lažne asistencije, možemo prijeći na glavnu temu ovog teksta, a to je imamo li uistinu inflaciju asistencija. Promatrao sam udio pravih asistencija tokom godina te prikazao to na grafu.

Uzevši u obzir sve što sam rekao, možemo zaključiti da se dodjeljuje sve više lažnih asistencija u proteklim sezonama.

Moram priznati da i kada gledam utakmice jako često uzviknem sam sebi “to nije asistencija”, jer asistencije na prodorima mi nemaju nikakvog smisla, ako netko uruči nekome loptu na vrhu trice, i onda taj igrač sam sebi izbori svoj šut, tu se gubi smisao asistencije…

Daniel Bratulić
Pulsmedia autor
41 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj

Vaš e-mail neće biti javno objavljen.

Trenutno popularno