Tko je najviše promjenio šuterski profil?

Daniel Bratulić

Korisnički panel

Registriraj se

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portali su toliko posjećeni da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Tko je najviše promjenio šuterski profil?

Daniel Bratulić

U ovom trenutku, većina ekipa je odigrala barem 15 utakmica, što je već poprilično pristojan uzorak utakmica na kojima možemo proizvesti neke zaključke. Ono što me danas zanima jest to tko je najviše promjenio svoj šuterski profil?

Šuterski profil i skup podataka

Šuterski profil nam ovdje samo naznačava kolika je distribucija šuteva po pojedinim zonama na parketu.

Ukoliko se niste susreli s takvom podjelom parketa, evo primjera za ovogodišnju sezonu Stepha Curryja. U nastavku teksta koristit ću više manje iste zone, jedino je reket podijeljen malo detaljnije (na područja unutar Restricted Area i onaj izvan. Također zone u kojima je udio manji od 1% svih šuteva neću prikazivati, čisto zbog estetike.

Skup podataka

No dobro, idemo vidjeti kako točno izgleda naš skup podataka. Dakle pričam o (više-manje) gore označenim zonama i distribuciji šuteva ovisno o ukupnom broju šuteva nekog igrača.

Na prethodnoj slici/tablici možete vidjeti kako izgledaju ti podaci na primjeru Anthonyja Davisa. Drugi, treći i četvrti stupac zajedno označuju jednu od zona na gornjoj slici te zatim imamo stupac (TOTAL_SHOTS_LAST) koji nam pokazuje koliko je ukupno šuteva uzeo prošle sezone i frekvenciju po zoni (ZONE_FREQ_LAST) te isto to i za trenutnu sezonu.

Podatke imamo posložene na ovaj način za svakog igrača.

Određivanje sličnosti

Postoji jako puno metrika sličnosti, no jedna od najjednostavnijih i najprikladnijih za ovaj zadatak jest sličnost kosinusa. Kad ste učili o kosinusnoj sličnosti vjerojatno niste mislili da ćete čitati o njoj na NBA portalu, but here we are. Slobodno možete nastaviti na sljedeće poglavlje ako vam je matematika mrska, ali biti ću kratak. Kosinusna sličnost je jednostavna mjera između dva vektora koja mjeri kut između ta dva vektora, a sama formula glasi ovako:

U našem slučaju vektori A i B su udjeli šuteva po pojedinim zonama nekog igrača (stupci ZONE_FREQ_LAST i ZONE_FREQ_CUR). I jednostavno množimo svaku zonu iz prošle sezone s trenutnom (ilitiga dot product) te djelimo s umnoškom norma pojedinih vektora.

Sad natrag na košarku.

Rezultati

Dosta o matematici, vrijeme je da vidimo tko je to najviše promjenio svoj “šuterski profil”. Na sljedećoj tablici možete vidjeti 20 igrača koji su najviše promjenili stil u odnosu na prošlu sezonu (što je COSINE_SIMILARITY niži, to je značajnija promjena stila).

Top 20 igrača po najrazličitijem profilu šuta ove sezone

Na vrhu tablica imamo dva vrsna šutera, Douga McDermotta i Carmela Anthonyja pa hajmo baciti oko na to kako se promjenio izbor šuta kod njih.

McDermott se ove godine pretvorio u isključivo Catch&Shoot igrača (iako je to bio većinu karijere), čak 93% svih njegovih zgoditaka je asistirano, i prošle sezone je ta brojka jako visoka, na 84%, no ove godine je prestao prodirati na koš (vidi se značajan pad broja pokušaja na obruču) te uzima sve više trica.

Na drugom mjestu je svima nama dragi i poznati Melo. Melo je ove sezone isključio njegove signature mid-range šuteve (ili barem značajno smanjio u odnosu na prošle godine) te se u potpunosti pomaknuo na liniju za 3 poena. Šutira najviše trica po utakmici u cijeloj karijeri i to najjefikasnije ikada s čak 43.9%. Čak 55% svih šuteva ove sezone otpada na C&S situacije, što je praktički poduplano u odnosu na prošlu sezonu u Blazersima. LeBron i Lakersi su ga “stavili na mjesto”, no to nije ništa negativno jer Melo pokazuje i u ovim poznim godinama da je iznimno opasan za protivničke obrane.

Na prethodnoj tablici imamo još nekoliko jako zanimljivih imena, treuntno najistaknutija su svakako Russell Westbrook, Luka Dončić i Devin Booker. Tu je i Embiid, no on je ipak odigrao manje od 10 utakmica pa ćemo ga preskočiti.

Suprotno popularnom (pa tako i mom mišljenju) Westbrook ne uzimaiznimno puno šuteva izvan reketa, kao što je to bio običaj prošle sezone u Wizardsima, kada se činilo da jednostavno ne može doprijeti do koša. Štoviše, u ovih posljednjih 4-5 utakmica otkad se LeBron vratio na parket, Westbrook još više napada obruč nego kada je LeBron bio ozljeđen. Tu možemo vidjeti dijelove onog starog Russa iz OKC-a pa i Houstona kada je iznimno puno napadao obruč. Loša vijest je što realizira samo 55% svih šuteva na obruču što je najgori postotak za njega još od 2014-15 sezone. No napad Lakersa nije toliki problem (pogotovo kada je LeBron na parketu), njihov problem ove sezone je očajna obrana… (no to je neka druga tema)

Dončić je doživio “suprotnu” promjenu u odnosu na Westbrooka, odnosno Dončić je značajno smanjio broj pokušaja na obruču i jednoliko raspodjelio sve svoje šuteve na ostale zone. Još uvijek je dominantna ona zona s lijeve strane na udaljenosti za 3 poena iz koje je već zapečatio nekoliko pobjedničkih šuteva.

Ovdje imamo i Devina Bookera, koji je također značajno smanjio količinu šuteva na samom obruču. Izgleda da je ogroman faktor na to smanjenje broja šuteva na samom obruču ujedno i regulacija ne-košarkaških poteza. O tome smo u više navrata pričali i na nedavnom podcastu kod Ofenzive. Zapravo jako veliki broj bekova se muči s prodiranjem na koš te se čini kako je na razini cijele lige puno manje prodiranja do obruča.

Za kraj, imamo dvojicu big mana koji su jako poznati fantasy igračima. Prvi je Myles Turner, možda omiljeni fantasy asset svima koji ga imaju u svojoj ekipi ove sezone. Turner uzima ukupno 8.9 šuteva po utakmici, a čak 4.6 od tih šuteva otpada na trice – time se Turner pretvara u idealnog stretch big mana, koji je odličan u obrani (ove sezone pononvo predvodi ligu u blokovima po utakmici) uz vrlo efikasne 1.9 trice po utakmici na 40%.

Drugi big man je krilo/centar je Wendell Carter Jr., koji je ove godine skočio s 1.3 trice po utakmicu na čak 3.9 po utakmici, šutira ih vrlo efikasno, gotovo kao Turner, s efikasnošću od 39%. WCJ tako trenutno igra najbolju sezonu u svojoj karijeri.

Zaključak

Ovo je bilo nekoliko igrača koji su najviše promjenili stil ove sezone. Iako je ovo vrlo jednostavna metoda, koja uzima u obzir samo pozicije šuteva, a ne i stil (je li pull up, catch&shoot, prodor, …), no to će možda ostati za neku drugi tekst 🙂


Cover Photo: Ringo H.W. Chiu/AP

Daniel Bratulić
Pulsmedia autor
41 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj

Vaš e-mail neće biti javno objavljen.

Trenutno popularno