Statistika je varljiva

Daniel Bratulić

Korisnički panel

Registriraj se

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portali su toliko posjećeni da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Statistika je varljiva

Daniel Bratulić

Brojke i statistiku se može manipulirati i prikazivati na mnoštvo načina te vrlo često možemo dobiti neki varljivi prikaz stvari. U kontekstu NBA svijeta, toga ima sve manje i manje, no ponekad naletim na takve primjere.

Glavni motivator za ovaj tekst je zapravo bio tweet (ukoliko bude još takvih primjera ovo bi mogao postati serijal):

Ukoliko i vidite nekakve statističke nebuloze, one će najčešće doći od strane televizijskih kuća ili nekih profila društvene mreže ekipa. Ono što ovdje imamo jest rang lista “najboljih bekova po obrambenom ratingu“.

Što je defanzivni rating?

Za početak, obrambeni i napadački rating su primarno ekipne statistike, no postoji izdvojenica koja nam omogućava računanje te statistike za pojedinog igrača (izračun ovdje), no to nema pretjerano smisla jer taj rating uvijek ovisi o ostalih 4 igrača koji su na parketu. Na kraju krajeva, kad promatrate Off/Def rating pojedinih igrača na službenoj NBA stranici oni vam zapravo prikazuju Off/Def rating njihove ekipe kada je taj igrač na parketu, što je još više povezano uz ostala 4 suigrača.

Bolji način promatrnaja obrambenog (ili napadačkog) ratinga

E sad, ovo što predlažem je po meni bolji način za promatranje utjecaja nekog igrača na obrambeni rating, a to je koliko se mijenja obrambeni rating jedne ekipe kada je taj igrač na parketu u odnosu na to kada je izvan parketa.

Napravio sam prikladnu tablicu koja prikazuje sve igrače spomenute i u tweetu, samo što su ovdje sortirani po toj razlici obrambenog ratinga. Kao što možete vidjeti, Steph je najgori od svih tih igrača, i to za gotovo 2 poena po 100 posjeda.

Razlog zašto Steph ima tako nizak obrambeni rating kada je na parketu je taj što Warriorsi imaju uvjerljivo najbolji obrambeni rating (98.4, a drugi Nuggetsi su na 100.4).

No i ovo nije najbolji pristup jer ne znamo kako pojedina ekipa rotira svoje igrače, možemo doći do situacije da neki starteri provedu polovicu utakmice igrajući protiv igrača s klupe, što bi im teoretski trebalo dignuti obrambeni/napadački rating, ali još uvijek je puno bolje od promatranja čisto sirovih brojki, kao što je to odrađeno u originalnom tweetu.

Daniel Bratulić
Pulsmedia autor
35 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj

Vaš e-mail neće biti javno objavljen.