Hladan start ili naznaka problema?

Daniel Bratulić

Korisnički panel

Registriraj se

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portali su toliko posjećeni da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Hladan start ili naznaka problema?

Daniel Bratulić

Tekst je pisan 03.11.2021.

Nekoliko vrlo značajnih i inače vrlo efikasnih igrača su započeli sezonu s mnogo problema što je za sobom povuklo jako puno pitanja oko toga što se događa. Najveća imena koja se za sada muče su svakako Damian Lillard, Jayson Tatum, Bradley Beal, Luka Dončić, Michael Porter Jr., i drugi…

Topli Ja

No sam početak sezone i dosasdašnjih 7-8 utakmica definitivno nisu naznaka gubitka šuta nekog igrača, kao ni napredak u šutu kod igrača s obrnutim učinkom. Primjer igrača koji je na prvi pogled znatno poboljšao šut u odnosu na prošle sezone je Ja Morant, koji je trenutno na 38.5% na šutu za tri poena (2.1/5.6 trica po utakmici) što je za čak 8% više od prošle sezone. No ta brojka je varljiva jer je Ja zapravo imao samo dvije utakmice u kojima je eksplodirao (ona u kojoj je zabio 40 poena Lakersima i šutirao 5/7 za tri poena i utakmica protiv Blazersa gdje je šutirao 3/6), u svim ostalima je efikasnost trice ispod 34%. Stoga ne možemo trenutno tvrditi da je iskoračio u tom pogledu.

Hladni MPJ

Ako vas nisam još uvjerio, probat ću s primjerom Michaela Portera Jr.-a . MPJ je zaredao 4 utakmice u kojima je šutirao manje od 30% na udaljenosti za 3 poena (3/11, 1/6, 0/6, 0/3). Prošle sezone je također imao jedan takav gadan niz sredinom drugog mjeseca (2/7, 0/5, 1/7 i 1/6). Prethodnih 10 utakmica je pogodio ukupno 30 šuteva za 3 poena od 56 što je ludih 53.5%. Zbog toga je košarka čaroban sport, jednu večer te ide i samostalno rušiš ekipe, drugu večer ne možeš pogoditi more iz čamca. Ukoliko postoje neki problemi kod Michaela Portera Jr.-a, to je nedostatak cuttova i igre bez lopte ispod koša koja ga je tako krasila proteklih sezona.

Širom otvoreni šuteri

Da ne ispadne kako izabirem samo neke igrače, i o tome kako oni igraju možemo gledati jednu dosta općenitu statistiku, a to je efikanost na širom otvorenim tricama. Promatram sve igrače koji su šutirali više od 3 širom otvorena šuta ove ili prošle sezone i uspoređujem njihov postotak na tim šutevima.

Ovdje možemo vidjeti ukupno 56 igrača koji zadovoljavaju jedan uvjet za ovaj graf, od tih 56 čak 40 njih je trenutno gore u usporedbi s cijelom prošlom sezonom. Ovo nam još jednom pokazuje kako je teško donosti zaključke na temelju ovoliko malog broja utakmica, barem kada su u pitanju brojke, iz videa i eye testa mogli bi malo više toga povući…

Samo faza

Što se tiče samih brojki (ovo bi posebno trebalo zanimati vas, fantasy igrače) – svi će ovi šuteri doći na svoje, prije ili kasnije, naravno moguće je da će MPJ ili Dame regresirati u odnosu na prošlu godinu, ali ne ovako ekstremno, ovo je samo jedan od mnogih nizova koji se jave u toku jedne regularne sezone.

Daniel Bratulić
Pulsmedia autor
38 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj

Vaš e-mail neće biti javno objavljen.

1 komentar

  1. Boston Celtics Kaiser Prikaži

    Moguće da je jedan od razloga što su prešli sa Spaldinga na Wilson lopte pa će im trebati da se naviknu. Čini mi se da sam pročitao negdje da su neki igrači komentirali da se dosta osjeti razlika. Mislim i da je TS% pao cijeloj ligi.    2

    0