BBB – Big Baller Braća

Fran Huzjan

Korisnički panel

Registriraj se

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portali su toliko posjećeni da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

BBB – Big Baller Braća

Fran Huzjan

Čini se kako je gospodin LaVar sve ovo vrijeme bio u pravu. Barem 67%, odnosno za dva od ukupno tri sina. Ali i to je solidan uspjeh! Pogotovo jer su njihovi timovi na prvoj i drugoj poziciji u istočnoj konferenciji u trenutku nastanka ovog teksta.

Naravno pričamo o Lonzu i LaMelu Ballu. Dva vrhunska point-guarda u svojim momčadima. Zanimljivo je da koliko im je slična igra toliko je i različita. Možda je malo teško za objasniti, ali pokušat ćemo u tekstu pretežito kroz brojke i video snimke.

Šut za 3

Počnimo od mlađeg, LaMela. 20-godišnjak u svojoj rookie sezoni zabio je 15.7 poena, dok je ove sezone na dosta boljem prosjeku od 19.6 poena. Iako je manji uzorak, fokusirajmo se na ovu sezonu. U prve četiri utakmice Melo je uzeo prosječno 18 šuteva po utakmici, od čega je 44% tih šuteva bilo za tri, odnosno 8 trica po utakmici. Zanimljivo je da ih je pogađao s nevjerojatno visokih 50%. Ta brojka mora pasti i nije za očekivati da će se održati do kraja sezone, ali i da se održi oko 40% pokazuje koliko LaMelo može biti opasan iza linije za tri. Samo se sjetite njegovih dana iz Chino Hillsa gdje je pucao s centra s podosta lošim postocima.

Lonzo s druge strane kroz karijeru je imao problema sa šutiranjem. Prvo je započeo s onim dinosaur izbačajem, koji je kompletno promijenio i sada mu šut izgleda znatno više školski, što se vidi i po brojkama. Ako mu pogledamo postotke kroz prijašnje sezone vidjet ćemo da postotak sigurno i polako raste svake sezone. Od rookie sezone s 30.5% do prošle kada je bio 37.8%. Lonzo ove sezone zabija 14.3 poena po utakmici od čega su mu 65.2% šuteva, šutevi za tricu. Najviše šuteva puca iz catch and shoota i u tim situacijama zabija tricu sa 41%. No nema tih brojeva koji mogu pokazati koliko je on sada sigurniji u svoj šut i s kojom lakoćom uzima nešto što mu prije tri godine ne bi ni palo na pamet.

Playmaking

Kako je i prije navedeno oba igrača su jedinice svoje ekipe. Na sličnom su prosjeku asistencija, Lonzo na 5.3, a LaMelo na 6.0.

Kako je i očekivano Lonzo najviše dodaje loptu troglavom zmaju, LaVine, Vučević i DeRozan s 33, 21.5 i 20.3%, odnosno 21.5, 14 i 13.3 dodavanja po utakmici. Najviše njegovih dodavanja (1.0) završi i najbolji igrač Bullsa Zach LaVine, dok je zanimljivo da Nikola Vučević završava jednako dodavanja (0.8) kao i Alex Caruso kojem dodaje samo 5.5 lopti po utakmici. Chemistry se može namirisati i preko brojki.

Najbolji backcourt lige

Melo najviše lopti (14.0) dodaje, Gordonu Haywardu. Podatak koji čak malo i iznenađuje, jer sam i sam očekivao da će tu biti Miles Bridges. On je pak na drugom mjestu sa samo 0.4 lopte manje. Iza njih dvojce je novi centar ekipe Mason Plumlee s primljenih 9.2 dodavanja. Bridges i Plumlee najviše realiziraju ta dodavanja i svako diže 1.4 asistencije LaMelu, ali Plumlee to čini s visokih 63.6%, što je i očekivano od centra. Ali naravno ono što nam je najzanimljivije ovdje su ti alley-oopovi koje rade LaMelo i Bridges i predivni su za gledati.

Ima ih toliko puno prošle sezone da su uspjeli napraviti top 10 kompilaciju

Braća Ball (barem ovi iz NBA lige) imaju odličan pregled igre i stvarno su u stanju pronaći igrača kada većina drugih PG-ova uopće ne bi ni vidjeli da tu postoji mogućnost za dodavanje.

Obrana

Obrana je malo zeznuta stvar za objasniti brojkama, jer većina ljudi argumentira da su ukradene lopte i blokade pokazatelj obrane. Po toj logici igrači poput Hassana Whitesidea i Andrea Drummonda bi trebali biti DPOY, ali svi znamo da to nikada neće biti. Blokade i ukradene u neku ruku i jesu pokazatelj, ali naravno postoji i perimeterska obrana koji natjera protivnika da doda dalje jer nije u stanju sam si stvoriti šut ili smetnja pri šutu koja se isto nikako ne može iskazati brojkama.

LaMelo prosječno krade 1.6 lopti po utakmici i blokira 0.3 šuta. Solidan broj ukradenih i očekivano niži broj blokiranih za poziciju guarda. Iako se naravno može podosta popraviti u defenzivnom segmentu, treba posebno napomenuti da je znatno bolji s obzirom kakav je bio prije. Zanimljivo je da dok Melo čuva svoje protivnike oni pucaju samo 37.5%, a najviše čuva igrače na udaljenosti većoj od 15 stopa. Tamo mu protivnici pucaju samo 30.2% što je za 4.3% manje nego prosjek na toj poziciji. S vremenom će sigurno postati respektabilan obrambeni igrač, iako vjerojatno nikada neće dostići status brata u obrani.

Lonzo s druge strane krade 2.0 lopte i blokira 1.3 šuta. Najviše blokada od svih jedinica u cijeloj ligi, dok je po ukradenima na četvrtom mjestu. Lonzo je na glasu kao izvrstan obrambeni igrač, što i je velika istina. Osobno malo mi je smiješno da nije dobio niti jedan glas za DPOY-a (što nikako nije zaslužio, ali je npr KCP dobio jedan glas), i ono najgore da se nikada nije pronašao u All-NBA defensive momčadi. Apsurdno je čak da igrači poput Dennis Schrödera, T.J. McConnella i RUSSELLA WESTBROOKA su prošle sezone dobili više glasova nego najstariji Ball brat. No pustimo sada moj rant, vratimo se natrag na brojke. Lonzo svoje protivnike drži na vrhunskih 29.7% šuta, što je za čak 12% manje od prosjeka lige na toj poziciji. Najviše brani šuteva za 2 poena (njih 7.8 po utakmici) i drži protivnike na 29.8 u odnosu na prosjek lige od 47.1 (17.3% manje).

Handles

Sada nešto što nikakve brojke ne mogu opisati, već čisti eye-test. Upravo i inspiracija za ovu kolumnu bio je LaMelo protiv Brooklyna kada sam ga gledao i razmišljao: “Kako ovaj NBA Slenderman ovako dobro dribla?!”. Stoga neće biti previše kompliciranja u tekstu već samo uživanje u video snimkama.

Lonzo, on the other hand, ima vrhunski handle kao i 95% igrača u NBA-u, ali osobno nije ni blizu mlađem bratu.

Zaključak

Kao neki kratki zaključak ove kolumne, da se zaključiti da je LaVar zapravo “Vidoviti LaVar” i da bez obzira koliko je gluposti rekao u svom javnom životu, bio točan oko stvari da će Lonzo i LaMelo biti odlične adicije svojim timovima. LaMelo ima znatno veći star potencijal, dok Lonzo više može pridonijeti ekipi igranjem vrhunske obrane i poznavanjem točno svoje uloge koja mu je zadana u napadu. Tko zna možda ih i vidimo ove u osobnoj borbi ove sezone u finalu konferencije…

Fran Huzjan
Pulsmedia autor
21 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj

Vaš e-mail neće biti javno objavljen.