Evan Mobley – obrambeni “wunderkind”

Daniel Bratulić

Korisnički panel

Registriraj se

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portali su toliko posjećeni da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Evan Mobley – obrambeni “wunderkind”

Daniel Bratulić

U prve četiri utakmice jedan od igrača koji je najviše zasjao ne samo u Cleveland Cavaliersima već u cijeloj ligi jest Evan Mobley. I to primarno na obrambenoj strani gdje je prikazao svestranost i iznimnu zrelost u čitanju igre i nekim sitnim “tehničkim” detaljima.

Evan Mobley trenutno “brani” najviše šuteva po utakmici u cijeloj ligi, trenutno brani 20.5 šuteva po utakmici. Naravno, malo je nategnuto govoriti o takvim brojkama kroz samo 4 utakmice, stoga će biti zanimljivo vidjeti hoće li se te brojke zadržati na visokoj razini nakon još tjedan ili dva. Ispod obruča igrači koje on brani pogađaju šuteve s efikasnošću od 47.22%. Uz to, odličan je u Hustle statistikama, odnosno deflekcijama i contestanim šutevima. Kroz prve četiri utakmice ima čak 18 contestanih šuteva po utakmici (najviše u ligi) i 1.8 deflekciju (što je iznimno dobro za visokog igrača).

Iznimno je zanimljivo da on predvodi ligu u contestanim šutevima, a da primarno ne igra centarsku poziciju već ili četvorku ili trojku jer je Jarrett Allen na papiru prvi centar Cavsa (i s razlogom, on je još jedan ogroman razlog zašto su Cavsi dobri u obrani).

S obzirom na mali broj utakmica, najzanimljivije će biti pogledati kako je Mobley odigrao prvih nekoliko utakmica kroz video isječke. Proći ćemo kroz ono dobro, i ono loše što smo mogli vidjeti kod njega, fokus će biti primarno na obrambenoj strani, no dotaknut ćemo se malo i napada jer je i ondje bilo bljesaka (ali i negativnih strana).

Obrana

Kao što sam u prethodnoj rečenici spomenuo, fokus je na obrani, što je bilo navedeno u svim scouting reportovima prije drafta, a i njegove brojke u kratkoj fakultativnoj karijeri (2.9 blokada po utakmica, 0.8 ukraednih) su ukazivale na to. One su se iznenađujuće brzo prenijeli i na profesionalnu košarku, gdje u prve 4 utakmice ima čak 2 blokade po utakmici uz 1.3 ukradenu loptu, no ono najkvalitetnije i najzanimljivije se (za sada!) ne može iščitati iz brojaka.

1v1 Obrana

Ovo je daleko najimpresivniji element njegove obrane, Mobley je u prve 4 utakmice uspješno odigrao 1v1 obranu protiv Traea Younga, Terryja Roziera, Milesa Bridgesa, De’anthonyja Meltona, Jarena Jacksona i drugih… Primjetite da ovi igrači igraju različite pozicije, Jacksona bez problema isprati u igri licem prema košu, a protiv bekova je pokazao iznimnu pokretljivost. Čak i ako su ga uspjeli izbaciti iz ravnoteže i pretrčati uspio je dobro contestati ili čak blokirati njihove šuteve zahvaljujući svojim iznimno dugim rukama.

Vertikalnost

Okej, ovo se možda može povezati s brojem contestanih šuteva i efikašnoću igrača koje čuva, no nećemo cjepidlačiti. Jedan sitan detalj koji Mobley radi kao iznimno iskusan obrambeni igrač jest da kada pokušava blokirati ili omesti igrača skače u visinu i diže ruke u visinu (umjesto prema naprijed čime bi napadački igrač mogao iznuditi faul)

Ova nezamjetna, no iznimno bitna vještina je temelj u svim njegovim dosadašnjim uspjesima u obrani. Zahvaljujući fizikalijama i odličnom tajmingu Mobley često svojim contestom utječe (i čak mijenja) na luk protivničkog šuta.

Defensive Awareness

Nisam siguran koji bi bio najbolji prijevod za ovo (google kaže “obrambena svijest”), no poanta je da Mobley iznimno dobro čita igru te jako često odabere dobar trenutak za iskakanje na pomoć suigračima te pravovremeno pokriva igrače koji su protrčali pokraj svojih čuvara.

Na prvom isječku možete vidjeti kako je pokrio tri igrača odjednom, no Konchar je uspio poentirati protiv njega. U drugom trenutku savršeno je anticipirao šut Moranta te mu je priljepio blokadu. Treći isječak je zapravo najimpresivniji, na početku akcije je uskočio na pomoć protiv Plumleeja, zatim se uspio vratiti na tricu i pokriti potencijalni šut te odigrati 1 na 1 obranu protiv, nakon toga imamo odličnu blokadu na Bogdanoviću na početnoj akciji. I za kraj još jedna odlična obrambena reakcija protiv Bogdanovića, u čemu je ponovno prikazao odličnu vertikalnost.

Atleticizam

Ovo je nešto što nije mogao istrenirati (okej mogao je u nekoj mjeri, ali naravno da mora postojati neka podloga zbog koje je ovoliko brz i skočan), stoga je malo nepravedno ovo isticati, no svi povijesno vrhunski obrambeni igrači su bili atletski vrlo nadareni. Uz visinu od 2.13m i ogroman raspon ruku od 2.23m Mobley je blagoslovljen s iznimnom skoknošću te agilnošću što je već donekle prikazano kroz isječke o vertikalnosti i 1v1 obrani. Ono gdje taj njegov atleticizam dolazi do izričaja jest prilikom contestanja šuta.

Ovo se zapravo najbolje vidi u prethodnom videu gdje on i Kevin Love igraju obranu protiv istog igrača, Milesa Bridgesa. Primjetite koliko brže i spretnije Mobley reagira no što to Love radi.

Snalaženje u 3-2 zoni

Protiv Atlante Cavsi su zaigrali 3-2 zonu, i upravo u tim trenutcima su se uspjeli vratiti iz velikog minusa te na kraju preoteti pobjedu. Mobley je tada zaigrao na vrhu (dakle u sredini ove trojke na) kao što možete vidjeti u nekoliko isječaka.

Prvi isječak sam već pokazao u dijelu vezanom uz 1 na 1 obranu jer je jednostavno predobar, a ostatak pokazauju kako je sjajno čitao igru te pravovremeno reagirao na različite situacije. Poprilično je neuobičajeno što je visoki igrač na vrhu takve zone jer obično tamo igraju brzi i pokretni bekovi, to samo pokazuje koliki je potpuni paket Evan Mobley.

Negativne strane

E sad malo o njegovim negativnim stranama gdje ipak do izražaja dolazi njegovo neiskustvo i ponekad prevelika želja za pomoći. U takvim situacijama se često pogube Cavsi u rotacijama, no gubljenje u rotacijama je najčešće cjelokupna, timska pogreška tako da će se ti problemi vrlo vjerojatno razrješiti tokom sezone.

ALI, Mobley nekad zna prečesto iskakati/pomagati gdje možda i nema potrebe za time što možda dovodi do problema za Cavse. U prvom isječku je sjajno pokrio prvi prodor, no na prodor PJ-a Washingtona se možda nepotrebno spustio zbog čega je nastao višak za Hornetse. Sljedeći isječak iz utakmice protiv Hawksa nam donosi ponovno njegovo nepotrebno pomaganje, no Hawksi nisu uspjeli iskoristiti višak Bogdanovića u kutu (a Mobley ja čak zaradio blokadu!). I za kraj imamo još nepotrebno pomaganje nad ball handlerom zbog čega je njegov igrač potpuno sam. Iako je Mobley gotovo stigao pokriti Portera Jr.-a, zahvaljujući svojem iznimno brzom izbačaju poentira.

Napad

Iako je u ovom tekstu fokus bio primarno na obrani Evana Mobleyja, nisam mogao odoliti tome da istaknem nekoliko sjajnih napadčkih sposobnosti koje već sada posjeduje. Činjenica je da je puno siroviji na napadačkoj strani, ali ovi bljeskovi su itekako obećavajući.

Najčešće koristi napad iz niskog posta gdje zahvaljujući svojem atleticizmu relativno lagano dolazi do dobre pozicije. Uz to pokazao je u nekoliko napada kako zna i može kreirati iz driblinga. Zahvaljujući istom tom atleticizmu kontre istrčava poput nekog beka, a možda najzanimljivija i najsvjetlija točka jesu dodavanja i kreacija iz short rolla, nešto što obavezno mora biti u arsenalu modernog visokog igrača.

No ovdje ima i više negativnih strana, sve ovo su samo bljeskovi, treba pokazati neku konstantu u tim područjima, a uz to sklon je gubljenju lopti, što je jako često kod svih rookieja.

Zaključak

Ispred naših očiju se razvija jedan fenomenalan talent, ima savršenu situaciju za razvoj u Cavaliersima, koji nisu u žurbi i borbi za mjestom u doigravanju, a opet ima dovoljno iskusnih veterana (Love i Rubio imaju odličan utjecaj) te igrača sličnih kvaliteta (Allen, Markkanen) od kojih može naučiti jako puno. Već nakon prve 4 utakmice Mobley izgleda i na papiru, i kroz eye test kao jedan od boljih obrambenih igrača u cijeloj ligi.

Daniel Bratulić
Pulsmedia autor
35 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj

Vaš e-mail neće biti javno objavljen.