Strano tijelo Mavericksa. Tko je Haralabos Voulgaris?

Karlo Višak

Korisnički panel

Registriraj se

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portali su toliko posjećeni da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Strano tijelo Mavericksa. Tko je Haralabos Voulgaris?

Karlo Višak

Haralabos Voulgaris. Ime je to koje su posljednjih dana dobro naučili i zapamtili svi fanovi NBA-a. Ime je to koje je komplicirano za izgovor i teško pamtljivo, a opet tako specifično. Ime je to zbog kojih se događaju ključne promjene u Dallas Mavericksima! Već po samoj konstituciji imena uočljiv je kompleksan i neobičan narativ, a koji je ovaj 46-godišnjak svojom ulogom prenio u upravu Mavsa. No, poanta ovog teksta nije analiziranje imena već stanja stvari u Dallasu s kojima se proteklih dana susrećemo. Jedan od inicijatora tih promjena je upravo – Voulgaris.

Tko je uopće Voulgaris?

Haralabob (kako mu je nadimak) i nije tolika nepoznanica u sportskim krugovima. Doduše, malo bolji pratitelji sektora sportskog klađenja i pokera sigurno su bar jednom naišli na njegove poteze s kojima je stigao do svog prvog milijuna. Forte mu je u “bivšoj struci” bilo klađenje i to na NBA utakmice, gdje je stekao određenu slavu te koje su ga pozicionirale kao najuspješnijeg kladitelja ikada. Taj ga epitet prati i danas – u uredu Dallasa. Voulgarisu je Mark Cuban dodijelio poziciju direktora kvantitativnog istraživanja i razvoja, a koju je ovaj zaslužio svojim razrađenim metodama analize za što uspješnije klađenje. Metode poput izračuna koja momčad zabija više poena u jednom poluvremenu, kako treneri svojim odlukama utječu na ishod dvoboja, itd. Ubrzo je pomoću Twitter profila na kojem je dijelio analitičke i metodične zaključke i gostovanja na raznim podcastima postao primjetan i u NBA krugovima. Tako je 2018., došao na radar Cubana, koji mu je dao povjerenje i smatrao da klub s njegovim metodama i znanjem može još više prosperirati.

Što se dogodilo?

Međutim, Voulgaris je u svojim istupima često znao dati do znanja da bi bolje radio posao od većine generalnih menadžera u ligi. Isto se, prema američkim medijima, događalo i u Mavericksima gdje Haralabob nije mogao zatomiti vlastiti ego i baviti se samo poslom za koji je zadužen. Tome u prilog nam ide i priča iz The Athletica u kojoj su poprilično oštro nastupili prema Voulgarisu kazavši kako je direktno bio uključen u sve odluke front-officea posljednje dvije godine. Sezone su to koje se i ne mogu okarakterizirati kao uspješne dok se struktura od dvaju GM-a (koliko god Cuba kategorički odbija ovu tvrdnju) nije nikako mogla održati. Kako se navodi bivši je kockar imao bitnu ulogu na draft day-u i biranju Josha Greena te Tyrella Terryja uz miješanje head coachu prilikom rotacijskih odluka, stvarima za koje ne bi smio imati gotovo nikakav lobi.

Sukus svega dovodi do nas do ovogodišnjeg poraza i ispadanja u prvoj rundi doigravanja od Los Angeles Clippersa (4:3), koji je samo poslužio kao alibi za promjene koje su uslijedile. Odlazak dugogodišnjeg predsjednika košarkaških operacija i generalnog menadžera, Donnie Nelsona i trenera Ricka Carlislea mogu se promatrati kroz prizmu neuspjeha u Playoffu, ali pozadinska priča je čini se nešto dublja te kompleksnija.

Aktualno stanje

Mavericksi koji su dugo slovili kao jedna od najuređenijih franšiza s jasnom podjelom zadataka i koncepcijom, suočili su se za njih, s novom situacijom. Unutarnja previranja, ne častan odlazak iskusnog i provjerenog GM-a i glavnog trenera te nezadovoljstvo igrača. U potonjoj kategoriji prednjači nominalno druga zvijezda momčadi, Kristaps Porzingis, koji nije zadovoljan aktualnom ulogom i tretmanom u Mavsima. U Dallas bi, pak, više trebali biti zabrinuti zbog ogorčenosti Luke Dončića na Voulgarisa s kojim je već nekoliko puta ušao u “žestoku” raspravu. Naravno, odmah se potegnulo i pitanje potpisivanja super-max ugovora. Ipak, takvo nešto ne bi trebalo biti dovedeno u pitanje, a što je potvrdio i Dončić.

Što slijedi Mavericksima?

Pred Dallasom je dugo ljeto u kojem moraju pronaći način kako vratiti izgubljenu ravnotežu u klubu. Do sada, Voulgaris još nije potpisao ugovor za narednu sezonu, a vjerujem da je njegov ostanak u klubu koreliran s odnosom prema Dončiću. Mavsi će tako morati sređivati stvari na dva fronta – u front officeu i rosteru. Tko god da uskoči u cipele Nelsona i Carlislea neće imati tako lako zadatak. Prvenstveno, ako žele napraviti iskorak u narednoj sezoni, Dončića moraju okružiti kvalitetnim šuterima, a nakon toga slijedi i pitanje Porzingisa. Koliko god Voulgaris bio dobar u predviđanju rezultata toliko se nije iskazao u sadašnjoj mu ulozi jer ako je istina da je bio GM iz sjene, onda su i njegovi potezi doveli do ponovnog pobačaja u doigravanju. Tu onda možemo govoriti o njegovoj sposobnosti i kvalificiranosti dok zaključak može biti samo jedan. Haralabos Voulgaris je strano tijelo Dallas Mavericksa.

Karlo Višak
Pulsmedia autor
343 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj