Bez identiteta

Daniel Bratulić

Korisnički panel

Registriraj se

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portali su toliko posjećeni da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Bez identiteta

Daniel Bratulić

Nešto je trulo u državi Wisconsin. I ne, to nije sir, po kojem je ta američka savezna država najpoznatija (uz pivu). Trula je igra Bucksa, koja je u potpunosti izgubila svoj identitet i smisao. Tijekom televizijskih prijenosa često možete čuti kako neka ekipa “prihvaća igru druge ekipe”, i to je točno ono što su Bucksi napravili kroz cijelu ovu seriju protiv Netsa.

Silovanje 1 na 5 igre

Bucksi su kroz regularnu sezonu imali 258 dodavanja po utakmici – odnosno 2.47 po posjedu, koristit ću kasnije ovu brojku jer bolje uspoređuje situacije pošto se pace utakmica znatno smanji za vrijeme playoffa. Tih 258 dodavanja je bilo dovoljno za predzadnju poziciju u ligi. No tijekom serije s Netsima ta brojka je opala na samo 204 dodavanja (protiv Heata je bila negdje na prosjeku iz reg. sezone, čak malo viša). Možda još bitnije od toga, imaju samo 15.7 asistencija po utakmici u usporedbi s 25.5 iz regularne sezone. To je iznimno zabrinjavajuće.

Ako promatramo sad ovaj broj dodavanja po posjedu, u doigravanju je ta brojka na samo 2.07. Ta brojka je dovoljna da ih proglasimo ekipom koja ima najmanje dodavanja po posjedu (u jednoj od prve dvije playoff rundi) od kad su se ovi podaci počeli javno brojiti, a to je 2013-14 sezona.

Na istraživanje ovih brojaka me potaknula treća utakmica (ali i prethodne su jednako zabrinjavajuće) gdje se svaki napad sve na jednu običnu izolaciju (čak niti pick and roll, već doslovno 1-na-1!). Bucksi su u 43 posjeda u prvom poluvremenu u čak 21 njih IMALI 0 (NULA!) DODAVANJA. Doslovno je netko prenio loptu i krenuo igrati 1-na-1, i to su najčešće bili Middleton i Giannis. Ukupno su imali samo 36 dodavanja (ako brojim half court dodavanja, ne ona ispod vlastitog koša nakon skoka), što je apsurdnih 0.83 dodavanja po posjedu. Ove prethodne brojke sam samostalno brojio, stoga mogu biti mala odstupanja, ali mislim da su relativno točne.

To nisu Bucksi. To nije njihov stil. Ono što je sigurno – tom igrom neće nikako pobijediti Netse, koji su majstori u toj igri. Prije bih izabrao Kyrieja i Duranta s jednom rukom u gipsu nego Middletona, Holidaya i Giannisa u ovakvoj igri (iako su se sva trojica “jelena” poboljšala ove sezone, no nisu ni blizu ovoj dvojici).

Ova brojka u promjeni dodavanja po posjedu od -0.4 u odnosu na regularnu sezonu je dovoljna da ih smjesti na 12. mjesto svih ekipa kad promatramo promjenu dodavanja po posjedu u doigravanju u odnosu na regularnu sezonu (opet, samo kad promatramo individualnu seriju).

Samo šutiraj dragi

Ovo je vjerojatno glavna poštapalica Bucksa u njihovom stožeru. Pritom je još neka usputna koja im govori da nikako ne dodaju. Jer Bucksi su jedna od ekipa koja je najviše povećala udio Pull Up šuteva u ovoj seriji u odnosu na regularni dio sezone, također u razdoblju od 2013-14 pa sve do sada.

Ekipa koja predvodi ovu tablicu su ovogodišnji Jazzeri (iako se ovdje gledaju samo prve dvije utakmice, a za sada nisam gledao 3. te bi broje možda mogle biti manje onda). Rast u udjelu pull up jumpera je uobičajena (i očekivana) za vrijeme doigravanja, no čini mi se kako je ovo jednostavno prevelika brojka.

No dobro, Jazzeri donekle imaju izliku jer im nedostaje Conley koji bi dosta olakšao situacije suigračima. No Bucksi baš i nemaju neku izliku, svjesno ulaze u loše situacije i loše izrađene šuteve (ne mogu baš nazvati neki šut “izrađenim” ako Giannis šutne tricu nakon što drži loptu 10 sekundi). Ako gledamo apsolutne brojke, Jazzeri iz serija protiv Clippersa imaju najveći udio pull upova od 2013-14, iza njih su Clippersi iz 2015-16 kada su ispali od Blazersa u prvoj rundi, i onda dolaze ovi Bucksi protiv Netsa.

Zanimljivo je kako ovi Netsi, koji objektivno gledaju imaju 3 možda i najbolja (odnosno sada 2, bez Hardena) kreatora šuta tek na 59% udjela, što je za 7 posto manje, i to nije mala razlika.

Što sada?

Što trebaju Bucksi učiniti da održe seriju na životu? Dobro pitanje. Mnogi su se brinuli da obrana ne izgleda dobro, no ona je po mom mišljenju sjajna. Tucker koliko toliko izdržava protiv KD-a, Brook Lopez izgleda jako dobro sve dok nije u dubokom dropu jer to dozvoljava mid-range KD-u i Kyrieu što je zicer. Pred kraj utakmice on takozvano “agresivno dropa”, odnosno samo bude bliže tom bloku koji se događa i onda KD i Kyrie dolaze do ne-toliko-otvorenih šuteva i s malo prostora za prodor (primarno jer Lopez to dobro isprati, a tu je i Giannis na weak sideu kao help defender, u čemu je najbolji u ligi bez sumnje).

Problem je napad. Isti taj PJ Tucker je šutirao 0/7 na širom otvorenim šutevima, a Bucksi kao ekipa su 8/39 (20%). Tako da i kada dođe do tih otvorenih šuteva (koji su generalno Catch&Shoot situacije) oni ih promašuju…

Najbolje im izgleda pick and roll igra između Giannisa kao screenera te Jruea/Middletona kao ball handlera, a čini mi se kako bi trebali Brooka probati razigrati kroz post up, jer konstantno ima mismatch ondje. To bi trebao i Giannis naravno raditi, ali jako često uzme neki šut a la Embiid, što ne završi dobro. Trebali bi i ubrzati malo igru te probati gurati u leđa Netsa, no Netsi to brane vrlo dobro.

Mislim da što god od ovih nekoliko jednostavnih rješenja naprave će biti bolje od silovanja lopte iz treće utakmice, jer to je bilo uistinu negledljivo, a iskreno, Jrue iz pick and rolla je igrač koji može stvoriti najbolji višak jer čim se lopta kretala, i Bucksi su izgledali sjajno, no lopta se nije previše kretala…

Daniel Bratulić
Pulsmedia autor
28 članaka Više o autoru

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali Pulsmedia portal je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj